Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τον θετικό ρόλο που παίζουν τα αμύγδαλα στον οργανισμό μας. Παρόλο που τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και ωφέλιμα για την υγεία μας.
Ακολουθούν επτά λόγοι για τους οποίους τα αμύγδαλα δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά
Τα αμύγδαλα περιέχουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να είναι υγιής.
Συγκεκριμένα, 8 γραμμάρια, ή μικρή χούφτα από αμύγδαλα περιέχει:
Ίνες: 3,5 γραμμάρια.
Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια.
Λίπος: 14 γραμμάρια (9 εκ των οποίων είναι μονοακόρεστα).
Βιταμίνη Ε: 37% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Μαγγάνιο: 32% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Μαγνήσιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
- Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν σημαντικά στην προστασία κατά του οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει τα μόρια στα κύτταρα και συμβάλλει στη γήρανση και τις ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Μια κλινική δοκιμή, σε 60 άνδρες καπνιστές απέδειξε ότι 84 γραμμάρια αμυγδάλων, ημερησίως, μείωσε τους βιοδείκτες του οξειδωτικού στρες κατά 23-34%, σ’ ένα χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων.
- Πλούσια σε βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε αποτελεί σημαντικό λιποδιαλυτή αντιοξειδωτικών και η υψηλή πρόσληψή της έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και της νόσου Alzheimer.
- Ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα
Τα αμύγδαλα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, αλλά υψηλά σε υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτό τα καθιστά μια τέλεια επιλογή για τους διαβητικούς. Ωστόσο, τα αμύγδαλα διαθέτουν, επίσης, υψηλό ποσό μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του σακχάρου του αίματος.
- Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Σύμφωνα με νέα μελέτη που έλαβε χώρα στη Μ. Βρετανία, η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας την κακή (LDL) χοληστερίνη και προάγοντας την υγεία των αγγείων.
- Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Τα προβιοτίκα, που υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα στα αμύγδαλα, αυξάνουν τα επίπεδα ορισμένων ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, που συνδέονται με την ανοσία, την καταπολέμηση της φλεγμονής και την ψυχική υγεία.
- Καθυστερούν την εμφάνιση ρυτίδων
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, με δυο μερίδες αμυγδάλων καθημερινά, μειώνεται το πλάτος των ρυτίδων κατά 10% και η εμφάνιση των ρυτίδων κατά 9% σε γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση.