Όλη η Αθήνα είναι ένα υπαίθριο μουσείο με τεράστιο ενδιαφέρον. Ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1834 και κάθε βήμα σάς φέρνει κοντά σε κάποιο κομμάτι της ιστορίας της. Την ονομασία Αθήνα οι αρχαίοι Έλληνες τη συνδέουν με το όνομα της θεάς Αθηνάς που θεωρήθηκε προστάτιδα της πόλης. Η οικονομική της ανάπτυξη άρχισε από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, με την ανακήρυξή της σαν πρωτεύουσας της χώρας. Η δημιουργία εργοστασίων και η ίδρυση βιομηχανιών την έκαναν ισχυρό πόλο έλξης του πληθυσμού ολόκληρης της Ελλάδας, πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Σε απόσταση 8 χλμ. από την Αθήνα βρίσκεται ο Πειραιάς, που είναι και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα πολιτισμού στην Αθήνα είναι:
Ακρόπολη
H Ακρόπολη ήταν το κάστρο της Αθήνας και παρέμεινε κάστρο μέχρι το τέλος της τουρκοκρατίας. Είναι βραχώδης λόφος ύψους 157 μ κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ. Συγκαταλέγεται στα γνωστότερα, δημοφιλέστερα και πιο αξιόλογα ιστορικά μνημεία παγκοσμίως. Η περιοχή είναι από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά καθώς δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών απ’ όλες τις περιοχές της Αθήνας. Κατά την τουρκοκρατία η Ακρόπολη έπαθε τις περισσότερες ζημίες και το 1834 άρχισαν οι αρχαιολογικές εργασίες για την αποκατάσταση των μνημείων της. Στην Ακρόπολη υπάρχουν τρεις αρχαίοι ναοί, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και ο ναός της Απτέρου Νίκης. Όλα τα μνημεία της είναι κατασκευασμένα από πεντελικό μάρμαρο και χτίστηκαν κατά το Χρυσό αιώνα του Περικλή
Παρθενώνας
Ο Παρθενώνας είναι το λαμπρότερο δημιούργημα της αθηναϊκής δημοκρατίας, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο και αποτελεί ένα μοναδικό έργο 2.400 και πλέον που παραμένει ακόμη και σήμερα πανέμορφο. Αρχιτέκτονες του ναού ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, αλλά τη γενική εποπτεία του έργου είχε ο διάσημος γλύπτης Φειδίας. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 20 χιλιάδες τόνοι μαρμάρου από την Πεντέλη. Αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης, είναι το μεγαλύτερο και πιο επίσημο οικοδόμημα της Ακρόπολης και συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του κόσμου αιώνες τώρα. Ο Παρθενώνας χτίστηκε πάνω σε προηγούμενο ναό της Αθηνάς, ο οποίος καταστράφηκε από τους Πέρσες κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων.
Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Το Mουσείο Ακρόπολης κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του. Είναι ένα αρχαιολογικό μουσείο που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 21 Ιουλίου 2009.Το Μουσείο αναπτύσσει τις εκθεσιακές του ενότητες σε τρία επίπεδα, αλλά και στη βάση, όπου βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή. Προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να περάσουν ευχάριστα μια ολόκληρη μέρα στους χώρους του, μέσα από αρχαιολογικά παιχνίδια για όλη την οικογένεια, παρακολούθηση συντήρησης γλυπτών, θεματικές παρουσιάσεις εκθεμάτων και άνετο αναγνωστήριο με θέα τον Παρθενώνα .
Εθνική Πινακοθήκη
Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα υπερσύγχρονο, πλήρως ανακαινισμένο κτήριο που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2021 με περισσότερα από 1.000 έργα μέσα σε μια διακόσμηση ιδιαίτερα κομψή. Εδώ θα βρούμε έργα των Ευρωπαίων πρωτοπόρων της ζωγραφικής τέχνης (όπως ο Ρέμπραντ και ο Πικάσο), αλλά ο πραγματικός λόγος που πρέπει να επισκεφθεί κανείς την Εθνική Πινακοθήκη είναι τα έργα διάσημων Ελλήνων ζωγράφων που αποτυπώνουν άψογα την ιστορική εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι ο απόλυτος προορισμός για αυτούς που αγαπούν την τέχνη και αναζητούν τα ίχνη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα από αυτή.
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Το περίφημο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού είναι αρχαίο (ρωμαϊκής περιόδου) ωδείο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης. Χτίστηκε με ταχύτατο ρυθμό κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., από τον Τιβέριο Κλαύδιο Αττικό Ηρώδη στη μνήμη τη γυναίκας του Ρήγιλλας, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ. Ήταν το τελευταίο μνημειακό οικοδόμημα που χτίστηκε κατά την αρχαιότητα στην περιοχή της Ακρόπολης. Προοριζόταν κυρίως για μουσικές εκδηλώσεις και είχε χωρητικότητα τουλάχιστον 5.000 ατόμων. Λειτούργησε μόνο 105 χρόνια δεδομένου ότι τον 3ο αιώνα δηλαδή το 267 πολλά οικοδομήματα της Αθήνας όπως και αυτό καταστράφηκαν από τους Έρουλους επιδρομείς. Το μνημείο αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ’50 και έκτοτε φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, κυρίως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Αρχαία αγορά
Η αρχαία αγορά της Αθήνας βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της Ακρόπολης και η ξενάγηση σε αυτή μας ταξιδεύει στην ιστορία της Αθήνας. Αποτελούσε το διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το οικονομικό κέντρο της αρχαίας πόλης. Σήμερα, η αρχαία αγορά της Αθήνας αποτελεί έναν αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ξεκίνησε την λειτουργία του το 1957. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι επισκέπτες της αρχαίας αγοράς έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι εκείνης της εποχής κινούνταν στον χώρο. Καθημερινά πλήθος τουριστών την επισκέπτονται, οι οποίοι θέλουν να ανακαλύψουν την ιστορία της Αρχαίας Αθήνας και πιο συγκεκριμένα την ιστορία της Αρχαίας αγοράς. Λεηλετήθηκε και καταστράφηκε πολλές φορές και κατά τον 10ο αιώνα φέρεται ότι ξανακατοικήθηκε.
Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!