spot_img

Αυθεντικό Πανετόνε

Αυτή η συνταγή για αυθεντικό πανετόνε (panettone) φτιαγμένο στον αρτοπαρασκευαστή μας προσφέρει νέα χριστουγεννιάτικη πρόταση. Ακολουθώντας τις οδηγίες για σπιτικό πανετόνε (panettone) μπορούμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου να έχουμε χωρίς ιδιαίτερο κόπο αυτό το πολύ αφράτο και αέρινο ημίγλυκο ψωμί με κομμάτια από ξερά φρούτα. Το παραδοσιακό πανετόνε (panettone) με το θολωτό του σχήμα απαιτεί προετοιμασία πολλών ημερών προκειμένου να πάρει ύψος χάρη στην μαγιά και ν’ αποκτήσει την αέρινη, μαστιχωτή και αφράτη σύστασή του. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντική η δυνατότητα να το ετοιμάζουμε στον αρτοπαρασκευαστή μας που θα κάνει όλη την δουλειά για εμάς με άρτιο αποτέλεσμα στην γεύση και στην όψη.

Η παρασκευή του πανετόνε απαιτεί περίπου 3,5 ώρες και επιλέγουμε το πρόγραμμα για το μπριός (brioche) καθώς είναι πολύ παραπλήσιο με το πανετόνε (panettone) σε υλικά και τελικό αποτέλεσμα.

ΥΛΙΚΑ

  •       ¾ φλ (180 γρ) χλιαρό νερό
  •         ½ φλ (125 γρ) λιωμένο βούτυρο αγελάδας
  •         ½ – 2/3 φλ (100-140 γρ) ζάχαρη ακατέργαστη
  •         3 + ¼ φλ (420 γρ) αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  •         ½ κγλ baking powder
  •         1 φακελάκι μαγιά σκόνη (προτιμώ της Αλλατίνη που είναι 9 γρ)
  •         ½ κγλ αλάτι
  •         3 κρόκοι αυγών (θερμοκρασία δωματίου)
  •         1 ολόκληρο αυγό (θερμοκρασία δωματίου)
  •         2-3 κάψουλες βανίλιας ή 2 κγλ εκχύλισμα βανίλιας
  •         Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
  •         Ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
  •         1/3 φλ αποξηραμένες ξανθές σταφίδες
  •         1/3 φλ αποξηραμένες μαύρες σταφίδες
  •         1/3 αποξηραμένα cranberries ή άλλα ψιλοκομμένα ξερά ή επιζαχαρωμένα φρούτα

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Είναι σημαντικό για το φούσκωμα της ζύμης τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, να μην είναι δηλαδή ούτε κρύα από το ψυγείο ούτε όμως και ζεστά (όπως λόγου χάρη το λιωμένο βούτυρο).
  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή εκτός από τα αποξηραμένα φρούτα κι αφήνουμε την τεχνολογία να κάνει την δουλειά για εμάς…  Επιλέγουμε το πρόγραμμα για το μπριός, το βάρος των 750 γρ και ψήσιμο με ανοιχτόχρωμη κρούστα καθώς θέλουμε το πανετόνε να μην παραψηθεί και στεγνώσει.
  • Όταν ο αρτοπαρασκευαστής μετά από ορισμένα λεπτά αρχίσει να κουδουνίζει σημαίνει πως είναι ώρα να προστεθούν τα ξερά φρούτα τα οποία προστίθενται στην πορεία ώστε να μην βαρύνουν την ζύμη.
  • Όσοι θέλουν το πανετόνε τους να έχει και λίγο αλκοόλ, μπορούν ν’ αφαιρέσουν 2 κσ από το νερό και να τις αντικαταστήσουν με ίδια ποσότητα από το αγαπημένο τους λικέρ ή ποτό όπως το Grand Marnier, το κονιάκ ή το Amaretto. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μουλιάζουμε τα ξερά φρούτα στο λικέρ προτού τα προσθέσουμε γιατί η ζύμη δεν θα πάρει το επιθυμητό ύψος.
  • Το πανετόνε (panettone) το τεμαχίζουμε αφού κρυώσει σε μεγάλες κάθετα κομμένες φέτες σαν γόνδολες. Το υπόλοιπο το διατηρούμε σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο μέχρι να το καταναλώσουμε. Το πανετόνε γίνεται καλύτερο και πιο νόστιμο όσο στέκεται καθώς δένουν οι γεύσεις κι αφήνουν τα ξερά φρούτα τα αρώματά τους και την γλύκα τους. Και του χρόνου!

dailycious.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV