Εάν επιλέγετε ήδη το Banana Bread επειδή απλώς αγαπάτε την μπανάνα, ήρθε η ώρα να το επιλέξετε και για την υψηλή Διατροφική του αξία! Στην ουσία πρόκειται για μια παρασκευή μεταξύ γλυκού ψωμιού και υγιεινού κέικ, που έχει την μπανάνα ως κύριο συστατικό.
Υλικά Συνταγής:
220γρ. αλεύρι ολικής άλεσης ή λευκό για όλες τις χρήσεις
- 3 ώριμες μπανάνες πολτοποιημένες (μεσαίου μεγέθους)
- 125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150γρ. καστανή ζάχαρη
- 150γρ. σοκολάτα υγείας (κομμένη σε κυβάκια)
- 2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου (χτυπημένα
- 1κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 1/3 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Προετοιμασία & Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ και τη αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρειαστούμε.
- Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο μαζί με την καστανή ζάχαρη και τα χτυπάμε με σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε στο μείγμα τα χτυπημένα αβγά, την κανέλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε ξανά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σε διαφορετικό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Έπειτα προσθέτουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε τα στερεά υλικά (μπολ με αλεύρι, σόδα, αλάτι, σοκολάτα) στο υγρό μείγμα.
- Ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα, όχι για πολλή ώρα, ίσα για να ομογενοποιηθεί το νέο μείγμα.
- Τέλος προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες και ανακατεύουμε απαλά.
- Αδειάζουμε το τελικό μείγμα στη φόρμα του κέικ
- Ψήνουμε το Banana Bread στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά. Εάν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο μείγμα και βγει καθαρό, σημαίνει ότι το μείγμα είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε να κρυώσει περίπου για 15 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Κόβουμε και σερβίρουμε!
Tips για να γίνει πιο Γευστικό!
- Μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς στο μείγμα, που δένουν εξαιρετικά με τα υπόλοιπα υλικά. Τα τριμμένα καρύδια ή τα αμύγδαλα είναι μία καλή επιλογή. Έτσι θα το εμπλουτίσετε με καλά λιπαρά!
- Εάν δεν είστε φανατικοί της σοκολάτας, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με βύσσινα ή άλλα κόκκινα φρούτα. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε εξίσου την γεύση του Banana Bread και θα χρωματίσετε ελαφρώς την ζύμη!
- Η επιπλέον προσθήκη 100γρ. γιαουρτιού στο μείγμα , σίγουρα θα σας βοηθήσει να δώσετε πιο γεμάτη γεση και αφράτη υφή στο τελικό προϊόν.
- Αντί να κόψετε την σοκολάτα σε κύβους και να την προσθέσετε στο μείγμα πριν το ψήσιμο, μπορείτε να την λιώσετε στο τέλος και να την περιχύσετε πάνω στο ψημένο Banana Bread.
- Για τους μεγάλους λάτρεις της μπανάνας, κόψτε μία μπανάνα στην μέση κατά μήκος και τοποθετήστε την πάνω στην ζύμη, πριν το ψήσιμο. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πλούσιο τόσο σε γεύση, αφού θα γεύεστε ολόκληρα κομμάτια μπανάνας, όσο και σε όψη!
- Μερικά αποξηραμένα φρούτα σε κομμάτια θα έκαναν ωραίο συνδυασμό με την μπανάνα. Εάν τα προτιμάτε, δοκιμάστε να εντάξετε δαμάσκηνα ή βερίκοκα στην ζύμη.
- Τέλος, μη ξεχνάτε τα εσπεριδοειδή, που είναι της εποχής και δίνουν την τέλεια πινελιά στα περισσότερα γλυκίσματα. Είτε λίγο ξύσμα, είτε ο χυμός πορτοκαλιού ή λεμονιού, θα αρωματίσει τέλεια το μπανανόψωμό σας
πηγή:mednutrition.gr