Το διασημότερο τοπικό προιόν της πόλης των Φαρσάλων, στη Θεσσαλία , που η φήμη του απλώθηκε εντός και εκτός Ελλάδος. Ξεκίνησε να παράγετε στην πόλη των Φαρσάλων από όπου πήρε και την ονομασία του, από Τούρκους χαλβατζήδες της εποχής. Παρασκευάζετε με αγνά υλικά έχοντας ως βάση το νισεστέ ( άμυλο αραβοσίτου) ,αρωματικό βούτυρο, αμύγδαλα, νερό και ζάχαρη. Ένα παραδοσιακό πεντανόστιμο γλύκισμα , που έχουμε δοκιμάσει όλοι σε πανηγύρια και μεγάλα παζάρια και βεβαίως πρώτο στην λίστα αγοράς ,γιατί ποιος άντεχε την γκρίνια στο σπίτι, αν το ξεχνούσες……Ξεκινάμε λοιπόν να κάνουμε έναν νηστίσιμο χαλβά Φαρσάλων ή σαπουνέ….όπως και να το προφέρουμε είναι ο αγαπημένος όλων.
ΥΛΙΚΑ:
7 1/2 ποτήρια νερό
6 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι σπορέλαιο (όχι γεμάτο)
1 σακουλάκι νισεστέ (400γρ)
1 ποτήρι αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε δυο ποτήρια ζάχαρη ( από τα 6 ποτήρια) και την λιώνουμε εντελώς μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα (όχι πολύ γιατί θα πικρίσει) . Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα που έχουμε διαλύσει από πριν σε ένα μπόλ (την ζάχαρη , το νισεστέ ,το νερό ,το λάδι, το αλάτι και τις βανίλιες).Μόλις το ρίξουμε αυτό θα κοκαλώσει αλλά με τον βρασμό η καραμέλα θα λιώσει. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου ο χαλβάς πήξει και πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να ψηθεί καλά το μείγμα. Όταν είναι έτοιμος ο χαλβάς τον μεταφέρουμε στο πυρέξ ή σε ταψάκι και το απλώνουμε με την σπάτουλα όσο είναι ζεστός.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
ΥΓ: Σε περίοδο νηστείας χρησιμοποιούμε σπορέλαιο..