Κάθε στάδιο της ζωής μας είναι διαφορετικό, μοναδικό, με όμορφες και με λιγότερο όμορφες στιγμές και καταστάσεις. Κάθε στάδιο της ζωής μας χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση τόσο στην διατροφή όσο και στον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.
Ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός, έχει τον δικό του χαρακτήρα και ταπεραμέντο, μια εργασία προσαρμοσμένη στο ταλέντο του, δραστηριότητες που τον γεμίζουν και γενικότερα μία ρουτίνα που έχει φτιάξει σύμφωνα με τις ανάγκες του!
Ο τρόπος που τρεφόμαστε πρέπει να είναι σύμφωνα με την ηλικία, το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής μας. Από την στιγμή της γέννησης έως και την ενηλικίωσή μας οι ανάγκες για θρεπτικά συστατικά είναι πολύ αυξημένες καθώς το σώμα μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς. Τροφές όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, κρέας, αυγά, ψάρια, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά σε ποσότητες ικανοποιητικές, είναι αυτές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός υγιούς σκελετού, στην ενδυνάμωση των μυών, στην εγρήγορση της σκέψης, στην ευφράδεια του λόγου, στην ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος και των εγκεφαλικών κυττάρων.
Όλες αυτές οι τροφές δεν είναι απαραίτητες μόνο σε μικρές ηλικίες αλλά και σε πιο ώριμες, με την διαφορά της ποσότητας και του χρόνου κατανάλωσης. Μεγαλώνοντας ο μεταβολισμός μας γίνεται ολοένα και πιο φειδωλός με αποτέλεσμα αν τρώμε άτακτα και μεγάλες ποσότητες αυτές να γίνονται πιο εύκολα λίπος και να δυσκολευόμαστε να το διώξουμε.
Ένα άτομο που κάνει καθιστική ζωή, η εργασία του είναι κατά κύριο λόγο σε ένα γραφείο και στη συνέχεια σε έναν καναπέ δεν έχει τις ίδιες διατροφικές ανάγκες με κάποιον που αθλείται. Τα άτομα αυτά πρέπει να επιλέγουν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, άπαχο κρέας, ψάρια, αυγά βραστά ή ποσέ, καθόλου ζάχαρη και γλυκά, υδατάνθρακες όπως: ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, παξιμάδια, ρύζι, πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες. Επίσης τυριά και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά καθώς και ανάλατοι ξηροί καρποί με μέτρο. Και όλα αυτά γιατί συνήθως τα άτομα αυτά έχουν έναν “μπλοκαρισμένο” και αργό μεταβολισμό που τους επιτρέπει να παίρνουν εύκολα κιλά καθώς και να τα χάνουν δύσκολα.
Αντίθετα, τα άτομα των οποίων η εργασία τους είναι χειρωνακτική και σκληρή, όπως εργάτες, άτομα που δουλεύουν με τη γη κ.α. έχουν ανάγκη από μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών για να αναπληρώσουν όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά που χάθηκαν κατά την εργασία, να βοηθήσουν το σώμα τους να δυναμώσει και να επανέλθει ανώδυνα στα αρχικά του στάδια.
Άτομα που χρησιμοποιούν πολύ τη σκέψη τους, όπως συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές κ.α. χρειάζεται να τρέφονται κυρίως χορτοφαγικά με πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρι, αυγά, σπόρους και ξηρούς καρπούς, λιγοστό κρέας, τροφές που αναπληρώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, ηρεμούν το σώμα και το πνεύμα. Τροφές όπως οι παραπάνω είναι πολύ ωφέλιμες και σε άτομα που η εργασία τους απαιτεί συγκέντρωση, γαλήνη, ψυχραιμία και καλή διάθεση.
Επαγγελματίες ή μη αθλητές που ασχολούνται με μαραθώνιο, ποδηλασία, αναρρίχηση, χιονοδρομία, κ.α. έχουν μεγάλες ανάγκες για ενέργεια από υδατάνθρακες όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι κτλ. χωρίς να αποκλείουν και τροφές με πρωτεΐνη και ασβέστιο για δόμηση των οστών και των ιστών του σώματος τους.
Άτομα τρίτης ηλικίας έχουν περισσότερο ανάγκη από τροφές απλές, χωρίς πολλά μπαχαρικά και διεγερτικά. Μικρές και συχνές ποσότητες φαγητού με έμφαση στα φρούτα (τα οποία μπορούν να γίνουν χυμός και κρέμα), σε βραστά και ψητά λαχανικά, σούπες, γαλακτοκομικά, μικρές ποσότητες υδατανθράκων, αρκετό ψάρι και αυγά. Επίσης αρκετές ποσότητες υγρών από νερό, τσάι και βότανα. Το κρέας να είναι σε μικρές ποσότητες και κυρίως σούπες οι οποίες είναι πολύ δυναμωτικές γι’ αυτές τις ηλικίες.
Οι διατροφικές συνήθειες επίσης πρέπει να προσαρμόζονται στην κάθε ασθένεια. Είναι τελείως διαφορετική για τον κάθε ασθενή και για την πάθησή του. Για παράδειγμα, κάποιος που πάσχει από τα νεφρά ή το ήπαρ του, μια διατροφή με πρωτεΐνες και αρκετό φώσφορο θα όξυνε την αρρώστια του. Ένας που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορεί να καταναλώνει ανεξέλεγκτα υδατάνθρακες, καθώς αυτό θα του δημιουργούσε πρόβλημα με τη γλυκόζη στο αίμα.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως οι ανάγκες μας είναι τελείως διαφορετικές ανάλογα με την ηλικία και τον τρόπο ζωής μας. Μια σωστή και εξατομικευμένη διατροφή δεν βοηθάει μόνο το σώμα μας αλλά την σκέψη, την ψυχολογία, την αποδοτικότητα στην εργασία και την καθημερινότητα μας. Αν μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές και να δημιουργούμε τα κατάλληλα εδάφη γι’ αυτές, τότε θα είμαστε πιο γεροί, δυνατοί, υγιείς και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε εμφανιστεί στη ζωή μας!
Nutrition Paths
Μαζί θα περπατήσουμε σε μονοπάτια διατροφής, σε ένα τρόπο ζωής γεμάτο υγεία, άσκηση & ευεξία!
Της Ελένης Γρίδα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος