Aυτό που έχει σημασία για να υπάρχει ένα υγιές αποτέλεσμα από οποιαδήποτε διατροφική συνήθεια, είναι μία ισορροπημένη δίαιτα με συνδυασμό τροφών που να προέρχονται και από ζωικά αλλά και από φυτικά προϊόντα (εφόσον φυσικά επικρατεί ένα μέτρο στις ποσότητες) αφού ο συνδυασμός των τροφών προσφέρει καλύτερα στην απώλεια κιλών σε σύγκριση μόνο με τον αποκλεισμό κάποιων τροφίμων, αλλά και στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων και επαρκών θρεπτικών συστατικών για μια υγιή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
1) Για την αποφυγή έλλειψης της βιταμίνης B12 θα πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα εμπλουτισμένα με την βιταμίνη όπως εμπλουτισμένη σόγια, ρύζι και δημητριακά πρωινού καθώς και συμπληρώματα της βιταμίνης.
2) Για επάρκεια ασβεστίου είναι καλό να καταναλώνονται τρόφιμα εμπλουτισμένα όπως τα δημητριακά πρωινού, τα αμύγδαλα, η σόγια και λαχανικά εμπλουτισμένα με ασβέστιο, ενώ εναλλακτικές πηγές σιδήρου (όταν δεν λαμβάνεται μέσω κρέατος) είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φασόλια. Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας πως με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C (όπως π.χ. το πορτοκάλι) ενισχύεται η απορρόφηση.
3) Για επάρκεια της βιταμίνης D κυρίως τους χειμερινούς μήνες επίσης προτείνονται τρόφιμα εμπλουτισμένα όπως το γάλα σόγιας, γάλα ρυζιού, χυμοί φρούτων, δημητριακά πρωινού καθώς και εμπλουτισμένες μαργαρίνες και φυσικά συμπληρώματα της βιταμίνης.
4) Όσον αφορά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα συστήνονται τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα σε αυτά όπως o λιναρόσπορος, τα καρύδια, το λάδι κανόλας, τα προϊόντα σόγιας και συμπληρώματα διατροφής.
5) Η πρωτεΐνη Α βιολογικής αξίας βρίσκεται ως επί το πλείστον στο κρέας. Μία καλή επιλογή για να καλυφθεί το κενό είναι συνδυασμός με όσπρια και δημητριακά (ψωμί, πατάτα, ρύζι). Άλλες πηγές πρωτεϊνών είναι η σόγια, το ασπράδι αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.
6) Η έλλειψη ψευδαργύρου, τον οποίο συναντάμε στα οστρακοειδή και το κόκκινο κρέας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αδύναμο ανοσοποιητικό, φθορά της μνήμης, της όρασης και της γευστικής ικανότητας, διάρροια, αλλεργικές αντιδράσεις, απώλεια μαλλιών και εξανθήματα, μπορεί να αποκατασταθεί με κατανάλωση τροφών όπως μανιτάρια, σπανάκι, κάσιους, ρεβιθιών και σκόνης κακάο που περιέχουν ψευδάργυρο.
Δημήτρης Χουτόπουλος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Asfalistiko.gr