Tο έθιμο της λαμπροκουλούρας, είναι ένα έθιμο που προέρχεται από την Αρκαδία και διατηρεί την παράδοση του μέχρι και σήμερα. Πολλά σπίτια μέχρι και σήμερα τηρούν αυτό το έθιμο, με τις νοικοκυρές να προετοιμάζουν αυτό το πασχαλινό ψωμί.
Συγκεκριμένα, η λαμπροκουλούρα είναι το πασχαλινό ψωμί ή το τσουρέκι, σε διάφορα σχήματα, μ’ ένα ή περισσότερα κόκκινα αβγά στο πάνω μέρος τους. Το ψωμί αυτό παρασκευάζεται με προζύμι και το τσουρέκι με αλεύρι, γάλα, αβγά, βούτυρο, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες, ενώ συχνά επαλείφεται με φυτικό κρόκο, διαλυμένο μέσα στο περιεχόμενο αβγού.
Η λαμπροκουλούρα αποτελεί στοιχείο της χριστιανικής παράδοσης και συνδέθηκε με τη γιορτή του Πάσχα. Μάλιστα στην περιοχή της Ορεινής Αρκαδίας, όπως τα κόκκινα αβγά, έτσι και η λαμπροκουλούρα δεν λείπει από κανένα πασχαλινό τραπέζι.
Το τσουρέκι αυτό το φτιάχνουν τη Μεγάλη Πέμπτη με τις νοικοκυρές να πλάθουν και να ψήνουν με ξεχωριστή φροντίδα τις λαμπροκουλούρες, όχι μόνο για το δικό τους σπίτι, άλλα και για να τις στείλουν ως δώρο σε συγγενείς τους.
Αξίζει να σημειώθει, ότι σε ορισμένα χωριά οι πιστοί εξακολουθούν να παίρνουν μαζί τους τη λαμπροκουλούρα στη λειτουργία της Ανάστασης και την κόβουν μόλις ο παπάς ψάλει το «Χριστός Ανέστη».
Πηγή:mynews.gr
Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!