spot_img

Γιατί δεν έχουμε τη δύναμη να αδυνατίσουμε όσο εύκολα παχαίνουμε

Η διατροφολόγος Βάσια Μανίκα εξηγεί στο newsbeast.gr γιατί μπορεί να αποτύχει η «μάχη» με τη ζυγαριά και πώς μπορούμε να νικήσουμε.

”Πάχυνα”. Ένα ρήμα που εμφανίζεται πολύ συχνά στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και «στοιχειώνει» την καλή μας διάθεση, στέλνοντας την αυτοπεποίθησή μας στα τάρταρα. Η ζυγαριά σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται ένας καθημερινός βραχνάς, εχθρός και σύμμαχος ταυτόχρονα, από τα νούμερα της οποίας διαμορφώνεται η ψυχολογία μας. Γράφει η Πανδώρα Κουλάδη Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει επίσημα την παχυσαρκία ως νόσο από το 1997 και τη συμπεριέλαβε στη Διεθνή Ταξινόμηση Παθήσεων (International Classification of Diseases). Το 2011 η χώρα μας κατέκτησε τα πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας η Ελλάδα θα είναι έως το 2025 η πιο παχύσαρκη χώρα στην Ευρώπη, με το 36% των παιδιών να νοσεί.

Γιατί παχαίνουμε λοιπόν; Είναι απλώς η κακή επιλογή τροφών που προσθέτει κιλά ή επηρεάζει και η ψυχολογία; Πόσο επιβαρυντική είναι για το βάρος μας η οικονομική κρίση και πόσο αναγκαία είναι η άσκηση στην καθημερινότητα; Και τέλος ένα καίριο ερώτημα; Μπορούμε και πόσο εύκολα να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες; «Η καταλληλότερη ερώτηση δεν είναι “γιατί παχαίνουμε” αλλά “γιατί αδυνατούμε να αδυνατίσουμε”» μας λέει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Βάσια Μανίκα. «Οι άνθρωποι που επισκέπτονται το διαιτολόγο, ψάχνουν συνήθως να βρουν αιτίες έξω από τον εαυτό τους και, συχνά, εύκολες και μαγικές λύσεις. Όσο και να θέλουμε να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία, η βιομηχανία της μόδας και του lifestyle επιμένει: “Χάσε 5 κιλά σε 2 εβδομάδες”, “η δίαιτα της [τάδε γνωστής περσόνας]”, “Τα 10 βήματα για το σώμα των ονείρων σου”. Με αυτόν τον τρόπο δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι το κλειδί για ένα υγιές σώμα και πνεύμα βρίσκεται μέσα τους, όχι κάπου έξω και πρέπει να ψάξουν να το βρουν» επισημαίνει. Οι αιτίες που βοηθούν να αυξηθεί το βάρος μας είναι πολλές. Χαρακτηριστικά η διατροφολόγος αναφέρει:

  • Μειωμένη σωματική δραστηριότητα
  • Καθιστική ζωή/ εργασία
  • Άτακτα εργασιακά ωράρια
  • Υιοθέτηση λανθασμένων διατροφικών συνηθειών από την οικογένεια
  • Κατανάλωση μεγάλων μερίδων fast food
  • Διαφημίσεις τροφίμων
  • Άγχος
  • Συναισθηματική υπερφαγία
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Φαρμακευτική αγωγή (πχ. κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά)
  • Διάφορες ασθένειες με ορμονικό υπόβαθρο (πχ πολυκυστικές ωοθήκες, υποθυρεοειδισμός, σύνδρομο Cushing κα).

Newsbeast.gr

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img