spot_img

Γιατί οι Ασθενείς με Αυτοάνοσο Νόσημα Αισθάνονται Κόπωση & έχουν Χαμηλά Επίπεδα Ενέργειας

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αναφέρουν οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα στο γιατρό τους είναι η κόπωση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα, νιώθουν κουρασμένοι συχνότερα από το φυσιολογικό. Ξυπνούν κουρασμένοι, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της εργασίας τους και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις επιβαρύνονται, λόγω χαμηλών επιπέδων ενέργειας.

Ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, επιδεινώνουν σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας και την καθημερινότητα ατόμων που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.

Ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και στη διατροφή, βελτιώνουν σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας των ασθενών με αυτοάνοσο και αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Ο Κύκλος Κούρασης – Ανάπαυσης  

Η κούραση είναι ένα φυσιολογικό αίσθημα που εκδηλώνεται μετά από σημαντική σωματική δραστηριότητα, συνήθως κατά το τέλος της ημέρας. Η κούραση, σηματοδοτεί ότι ο οργανισμός χρειάζεται να ξεκουραστεί, να διορθώσει βλάβες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Όλο και περισσότεροι ασθενείς με αυτοάνοσο διαπιστώνουν ωστόσο, ότι δεν αρκεί να ξεκουραστούν για να ανακτήσουν τα επίπεδα ενέργειας που χρειάζονται και να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής.

Ξυπνούν κουρασμένοι, νιώθουν υπνηλία, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη πνευματική διαύγεια και εκνευρισμό, που πηγάζει από την εξάντληση του οργανισμού και την προσπάθεια που καταβάλλουν για να τα καταφέρουν με τις υποχρεώσεις τους.

Το 90% της ενέργειας που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα παράγεται σε οργανίδια που βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια. Κάθε κύτταρο στο σώμα, περιέχει αρκετές χιλιάδες μιτοχόνδρια.

Το 90% της ενέργειας που χρειάζεται για να λειτουργήσει το ανθρώπινο σώμα, παράγεται στα μιτοχόνδρια.

Ο ρόλος τους είναι να μετατρέπουν συστατικά από τις τροφές που τρώμε σε ενέργεια. Ένα σύστημα αλυσιδωτών χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στα μιτοχόνδρια, παράγει σταθερά ενέργεια στο εσωτερικό των κυττάρων.

Η δυσλειτουργία των διαδικασιών παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα εκδηλώνεται με αίσθημα σταδιακά αυξανόμενης κούρασης και εξάντλησης που δεν ανακουφίζεται μετά από ξεκούραση.

Η χαμηλή απόδοση του οργανισμού σε ενέργεια που οφείλεται σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, είναι σημαντικός παράγοντας στην εκδήλωση χρόνιων ασθενειών όπως είναι τα αυτοάνοσα, οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και ο διαβήτης[1-3].

Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι οι ακόλουθοι:

  • Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
  • Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα.
  • Η κατανάλωση κενών θερμίδων: υψηλά επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία.
  • Γενετική προδιάθεση.
  • Παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα (οξείδωση), με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ο οργανισμός προλαβαίνει να διορθώσει (αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί).

Οι Ασθενείς με Αυτοάνοσο Έχουν Ελλείψεις που δεν Γνωρίζουν

Aσθενείς με αυτοανοσία, έχουν κοινές ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το είδος αυτοάνοσου νοσήματος που έχουν εκδηλώσει.

Η ιατρική παρακολούθηση των ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα πρέπει να συνδυάζει τόσο τον έλεγχο της φλεγμονής και της συμπτωματολογίας της νόσου, όσο και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της.

Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων είναι απαραίτητη, καθώς πρέπει να καταγραφούν οι ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπισή της.

Oριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο.

Η «Κρυμμένη Πείνα» είναι η οριακή έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών. Ο όρος αναφέρεται στις συσσωρευμένες ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αντιοξειδωτικά και άλλα.

Η κρυμμένη πείνα αποτελεί κύριο παράγοντα ανάπτυξης αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών, καθώς ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά:

  • Απορυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Επιδεινώνουν τις φλεγμονές
  • Αυξάνουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις
  • Επιδεινώνουν την πορεία χρόνιων ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα νοσήματα του αναπνευστικού.

Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, είναι κοινές και αφορούν στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, συχνά δεν εντοπίζονται.

Βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη D, τα ω3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο, το σελήνιο και τα προβιοτικά, έχουν ανοσο-ρυθμιστική δράση. Είναι απαραίτητες δηλαδή, για τη φυσιολογική ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. Αλλά και όταν αυτή εκδηλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με συγκεκριμένη έλλειψη από την στιγμή που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες.

Αυτοάνοσα Νοσήματα & Καθημερινότητα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα στην πλειοψηφία τους, δεν συνδέονται με σημαντική μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Ωστόσο, διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτά.

  •  Ο χρόνιος πόνος
  •  Η έλλειψη ενέργειας και η εξάντληση
  •  Οι γαστρεντερικές διαταραχές
  •  Η χρόνια φλεγμονή
  •  Οι διαταραχές στη διάθεση
  •  Το χαμηλό ή το αυξημένο σωματικό βάρος
  •  Η μειωμένη πνευματική διαύγεια
  •  Οι διαταραχές του ύπνου
  •  Η ευαισθησία στις λοιμώξεις

Επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα. Είναι κοινό μάλιστα, οι ασθενείς σταδιακά να «συνηθίζουν» στην ύπαρξη των συμπτωμάτων και να σταματούν να τα παρατηρούν, θεωρώντας ότι αυτή είναι η «φυσιολογική» ροή της ζωής.

Τα αυτοάνοσα οφείλονται σε ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που δρουν ταυτόχρονα για πολλά χρόνια έως και δεκαετίες μέχρι την εκδήλωση τους:

  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Έλλειψη βιταμίνης D
  • Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών
  • Διαταραχή του μικροβιώματος
  • Αδυναμία διαχείρισης της χρόνιας φλεγμονής
  • Μειωμένη παραγωγή ενέργειας

Οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ορμονικού, του γαστρεντερικού, του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιδρώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία των κυττάρων του οργάνου που βάλλεται και οδηγούν σε επιδείνωση της πορείας της νόσου.

Για την αποτελεσματική διαχείριση των αυτοάνοσων νοσημάτων και τη βελτίωση της πορείας της υγείας τους, δεν αρκεί η μόνη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρειάζεται παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, να εντοπιστούν και να διαχειριστούν οι ελλείψεις του οργανισμού και οι μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν στην εκδήλωσή τους και επηρεάζουν την πορεία της νόσου.

Διόρθωση των Ελλείψεων & των Μεταβολικών Διαταραχών 

Η σταδιακή ανάπτυξη οριακών ελλείψεων, που περνούν απαρατήρητες, σε συνδυασμό με μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η αλλοίωση του μικροβιώματος και η χρόνια φλεγμονή, λειτουργούν ως βασικοί παράγοντες, στην εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων.

Είναι σημαντικό ότι αυτές οι συνέπειες μπορούν να αντιστραφούν διορθώνοντας τις ανεπάρκειες. Η διόρθωση ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων ασθενειών.

Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων είναι απαραίτητη, καθώς πρέπει να καταγραφούν οι ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπισή της.

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες.

Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμες ειδικές εξετάσεις που μετράνε μικρά μόρια, που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, που συνδέονται με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο για τους γιατρούς. Καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά και επιτρέπουν την άμεση διόρθωση τους με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων.

Η αποκατάσταση των ελλείψεων του οργανισμού και η βελτίωση του μεταβολικού προφίλ είναι προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της αυτοανοσίας.

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων 

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις απευθύνονται σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο ή χρόνιo νόσημα. Πρόκειται για μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης, που  ανιχνεύει τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση αυτής της κατηγορίας ασθενειών.

Το είδος των συγκεκριμένων αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ.

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας.

Ο ακριβής εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, γίνεται αποκλειστικά με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, που συνδέονται με την κατάσταση υγείας του ασθενούς, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω της Εξέτασης Metabolomic Analysis®

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:

  • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
  • τη διαχείριση της φλεγμονής
  • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
  • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
  • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
  • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
  • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές.

Η διόρθωση τους των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών, μειώνει το αίσθημα κούρασης, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και την καθημερινότητα των ασθενών με κόπωση.

Με βάση την κλινική μας εμπειρία, η αποκατάσταση των μηχανισμών όπου παράγεται η ενέργεια στο σώμα επιφέρει:

  • Εξάλειψη του αισθήματος χρόνιας κόπωσης και εξάντλησης και επαναφορά του φυσιολογικού αισθήματος κούρασης που εξαλείφεται με επαρκή ανάπαυση.
  • Βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.
  • Βελτίωση της πορείας στην πλειοψηφία των χρόνιων ασθενειών, ιδιαίτερα των αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νοσημάτων.
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
  • Βελτίωση της διάθεσης.
  • Βελτίωση της πνευματικής διαυγείας και της συγκέντρωσης.

Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν. Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις για τη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων αποτελεσματικότερων και πιο φιλικών φαρμακευτικών αγωγών, αλλάζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Πηγή:drtsoukalas.com

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img