spot_img

Γνωρίζοντας τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας

Τα αρχαία ελληνικά θέατρα είναι δημιουργίες στις πλαγιές λόφων, που συγκινούν και ενθουσιάζουν τόσο με τη φυσική τους παρουσία όσο και με τις παραστάσεις που διοργανώνονται στην υπαίθρια σκηνή τους.

Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα από τον Πολύκλειτο και θεωρείται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα στον κόσμο. Είναι γνωστό για την ακουστική του, παρέχοντας σε όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως θέσης, τέλεια ακρόαση και έχει χωρητικότητα 15.000 θεατών. Το θέατρο της πόλης της Επιδαύρου ανακαλύφθηκε το 1970 και αποκαλύφθηκε πλήρως το 1989 και αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.  χρησιμοποιείται για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου δράματος αλλά και κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί και για να φιλοξενήσει σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις. Η περιοχή γύρω από το θέατρο της Επιδαύρου ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως διάσημο θεραπευτικό κέντρο, αφιερωμένο στον Ασκληπιό, θεό της Ιατρικής.

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
Το θέατρο της Δωδώνης  κατασκευάστηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα επί βασιλείας Πύρρου  και είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα αρχαία ελληνικά θέατρα που έχουν σωθεί με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων. Το θέατρο είναι χτισμένο σε φυσική κοιλότητα του εδάφους στους πρόποδες του βουνού Τόμαρος. Οι πρώτες ανασκαφές και αναστηλώσεις στο χώρο άρχισαν το 1875. Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο εκτός από το αρχαίο Θέατρο υπάρχει πλήθος αρχαίων μνημείων που αξίζει να δει κάποιος  από κοντά όπως η Ιερά Οικία, το στάδιο, το Βουλευτήριο η Ακρόπολη και άλλα, είναι εύκολη καθώς βρίσκεται μόλις 22 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα.

Αρχαίο Θέατρο των Δελφών 

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι αρχικά το θέατρο είχε ξύλινα καθίσματα, αλλά δεν αποκλείουν το γεγονός, οι θεατές να κάθονταν απ’ ευθείας στο έδαφος. Στην αρχαιότητα, η φήμη του θεάτρου ήταν ανάλογη με του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας. Το θέατρο των Δελφών, συνολικής χωρητικότητας 5.000 θεατών, βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα και στην αρχαιότητα φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής. Το θέατρο πήρε τη σημερινή του μορφή με τα πέτρινα καθίσματα τον 4ο αι. π.Χ. ενώ ακολούθησαν και άλλες επισκευές. Την περίοδο του Μεσοπολέμου το 1927, στο θέατρο των Δελφών για πρώτη φορά σε αρχαίο θέατρο, στο φυσικό της χώρο, μετά από 2000 χρόνια ανέβηκε παράσταση αρχαίας τραγωδίας.4

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV