Το Πάσχα όλοι επιθυμούμε να απολαύσουμε τα νόστιμα πασχαλινά εδέσματα αλλά για να μην προκύψει αύξηση του βάρους και ίσως επιβαρυμένη υγεία ακολουθούμε «μέτρον άριστον»!
Τη Μ. Εβδομάδα να προσέξετε τα εξής :
- Να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και αποξηραμένα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα) και λαχανικά (πηγές βιταμινών, αντιοξειδωτικών συστατικών και φυτικών ινών).
- Να επιλέγετε ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης – πηγές πολυακόρεστου λίπους, ιχνοστοιχείων, φυτικών πρωτεϊνών και ινών).
- Το σουσάμι και το ταχίνι είναι καλές επιλογές γιατί περιέχουν αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο κ.α.).
- Να φτιάχνετε απαλές σούπες με βάση τα λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα, χορτόσουπα) που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και δημιουργούν άμεσα το αίσθημα του κορεσμού.
- Για κυρίως γεύμα καταναλώστε θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, χταπόδι, καλαμαράκια, σουπιές) με λαχανικά κυρίως και αποφύγετε τα τηγανητά.
Τι πρέπει να προσέξετε το βράδυ του Μ. Σαββάτου :
Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστείτε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας (μαγειρίτσα) και μιας σαλάτας. Η σούπα αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας για να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αποφύγετε να φάτε παράλληλα κόκκινα αυγά και επιδόρπια λιπαρά για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμη πιο δύσκολη.
Τι πρέπει να προσέξετε την Κυριακή του Πάσχα :
Το πρωινό της Κυριακής δεν πρέπει να είναι πλούσιο. Καφές ή τσάι με 1-2 κουλουράκια ή γάλα με λίγο τσουρέκι ή 1 φρούτο με 5-6 αμύγδαλα είναι καλές επιλογές.
Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα και να αρκεστείτε στο κυρίως πιάτο σας που θα έχει αρκετή σαλάτα, ψητό αρνί ή κατσίκι, λίγες πατάτες ή ρύζι ή ψωμί και 1-2 ποτήρια κρασί. Το κοκορέτσι θα πρέπει να είναι περιορισμένο γιατί περιέχει αρκετό λίπος και χοληστερίνη. Από ορεκτικά προτιμήστε λίγο τζατζίκι, ψητά λαχανικά και κάποιο τυροπιτάκι.
Το βραδινό σας μπορεί να είναι μια σαλάτα με 1 γιαούρτι 2% ή 1 κόκκινο αυγό με 1 φέτα ψωμί ολικής ή μια χορτόσουπα έτσι ώστε το στομάχι σας να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα με επιπλέον ζωικές πρωτεΐνες και κορεσμένο λίπος.
Να θυμάστε :
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν τα άτομα που απείχαν από τις ζωικές τροφές για 40 μέρες λόγω νηστείας, γιατί είναι επικίνδυνο η μεγάλη κατανάλωση κρέατος και γλυκών τις ημέρες αυτές να δημιουργήσει προβλήματα δυσπεψίας και αύξηση ουρικού οξέος.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!
Στέλλα Γκατζούλη
Ειδικός εφαρμογών Διαιτητικής
Εξειδικευμένη Σύμβουλος της 1:1 Diet by Cambridge