spot_img

Η σωστή προετοιμασία των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά.

Το καλοκαίρι δίνει πλέον την σκυτάλη του στον Σεπτέμβρη με παιδιά και γονείς έτοιμοι να υποδεχθούν τη νέα σχολική χρονιά. Αυτή η μεταβατική φάση μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστική για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές, όπως η μετακόμιση σε μια νέα πόλη, σε ένα νέο σχολείο ή αν περνούν την πόρτα του δημοτικού ή του γυμνασίου για πρώτη φορά. Οι γονείς είναι ωφέλιμο να ελαττώσουν το άγχος τους για  να είναι λειτουργικοί. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να οργανωθούν, να προγραμματίσουν τη νέα σχολική χρονιά και να φροντίσουν ώστε το παιδί τους να λάβει τα απαραίτητα εφόδια από την αρχή. Οπότε, εστιάζοντας στη φροντίδα και στη στήριξη του παιδιού τους, υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν, ώστε να είναι έτοιμο για το σχολείο.

Σχεδιάζουμε ένα νέο πρόγραμμα

  • Ο σχεδιασμός για μια καλή σχολική χρονιά είναι η μισή διαδρομή. Όσο νωρίτερα οι γονείς ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα για την επιστροφή στο σχολείο, τόσο πιο σύντομα θα ελαχιστοποιήσουν το άγχος του παιδιού και το δικό τους και θα το βοηθήσουν σε αυτή τη μετάβαση.
  • Ρύθμιση του προγράμματος  ύπνου. Πολλά παιδιά συμπεριλαμβανομένων των εφήβων  χρειάζονται 9 ή περισσότερες ώρες ύπνου. Η έγκαιρη ρύθμιση του προγράμματός του, θα βοηθήσει το παιδί σας να είναι έτοιμο όταν αρχίσει το σχολείο.

Εξοικειώνουμε το παιδί  με το σχολείο

  • Κρίνουμε αν το παιδί ενδιαφέρεται να επισκεφθεί το σχολείο πριν από την πρώτη ημέρα. Κάνουμε μια βόλτα γύρω από το σχολείο μαζί του, για να το εξοικειώσουμε με το σχολικό του περιβάλλον. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης, κάνουμε  μια εικονική περιήγηση στην ιστοσελίδα του σχολείου. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να μην νιώθει χαμένο την πρώτη μέρα.

Υποστηρίξουμε συναισθηματικά το παιδί

  • Συζητάμε μαζί του σχετικά με τις προσδοκίες του για το επερχόμενο σχολικό έτος. Τι ανησυχίες έχει, τι σκέφτεται και τι στόχους βάζει για τη νέα σχολική χρονιά. Δείχνουμε λεκτικά και συναισθηματικά ότι θα είμαστε δίπλα του σε ό,τι πρόβλημα και αν τυχόν αντιμετωπίσει, χωρίς να δεχθεί κριτική.
  • Εάν οι γονείς θεσπίσουν κανόνες, είναι σημαντικό να είναι απλοί, ηλικιακά κατάλληλοι, σαφείς και μπορούν να εφαρμοστούν με συνέπεια. Τους συζητάμε  πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και αποφεύγουμε τις συχνές αλλαγές.
  • Δεν βομβαρδίζουμε τα παιδιά με ερωτήσεις μετά το σχολείο.

Είναι αρκετά δύσκολο για τα παιδιά να προσαρμοστούν από τις συνεχείς διακοπές στο σχολικό πλαίσιο. Δεν ενδείκνυται να τα υποβάλλουμε σε επιπλέον άγχος θέτοντάς  τους ερωτήσεις. Αν θελήσουν  θα μας ρωτήσουν τα ίδια. Αν πάλι δούμε ότι κάτι τα ανησυχεί τότε διακριτικά περνάμε σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο. Χρησιμοποιούμε ανοιχτές ερωτήσεις αποφεύγοντας τις κλειστές που απαντώνται με «ναι, όχι, καλά…».

  • Ενθαρρύνουμε το παιδί να επιλέξει εκείνο εξωσχολικές δραστηριότητες. Η υπερβολή είναι πάντα κακός οδηγός. Το σχολικό πρόγραμμα είναι αρκετά φορτωμένο για να εντάξουμε πολλές δραστηριότητες. Ο ελεύθερος χρόνος ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών.
Της Σωτηρίας Τακτικού –  MSc  Παιδοψυχολόγου Κλινικής Ψυχολόγου

Πηγή:sotiriataktikou.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV