
Η Κομοτηνή(παλαιότερα και Γκιουμουρτζίνα ή Κουμουτζηνά ή Κομοτηνά είναι πρωτεύουσα της ελληνικής Θράκης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδος και ανήκει στον Νομό Ροδόπης. Το πάλαι ποτέ μικρό βυζαντινό οχυρό των Κομοτηνών ή Κουμουτζηνών έγινε σημαντικό αστικό κέντρο στην Υστεροβυζαντινή περίοδο.
Στην περιοχή είναι έντονη η παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου που δίνει ιδιαίτερο χρώμα τόσο με τις ενδυμασίες και τα έθιμα όσο και με την αρχιτεκτονική χαρακτηριστικό δείγμα της οποίας αποτελούν οι μιναρέδες.
Το βυζαντινό όνομα ήταν Κουμουτζηνά[ ή Κομοτηνά ή Κομοτηναί. Υπάρχει μια εκδοχή το όνομα της πόλης να προήλθε από τα κτήματα κάποιου κόμητα της περιοχής *Κομητηνά > Κομοτηνά > Κομοτζηνά/Κουμουτζηνά. Το όνομα Κομοτηνή δόθηκε επισήμως το 1920.
Στις αρχές του 20ού αιώνα εγκαταστάθηκαν στην πόλη μουσουλμάνοι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Βοσνία, και ο μουσουλμανικός πληθυσμός υπερτερούσε στην ευρύτερη περιοχή του Σαντζακίου.
Η Κομοτηνή σήμερα είναι μια πόλη με έντονο τον χαρακτήρα της φοιτητούπολης Ο πληθυσμός είναι εξαιρετικά πολύγλωσσος για το μέγεθός της. Αποτελείται από ντόπιους Έλληνες, Έλληνες απογόνους προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.Έλληνες Μειονοτικούς (Τουρκόφωνους,Πομάκους και Αθίγγανους κυρίως Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα) και απογόνους Αρμενίων προσφύγων.
Η πόλη είναι επίπεδη, χτισμένη μέσα στον θρακικό κάμπο και στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης. . Αποτελεί σπουδαίο εμπορικό, οικονομικό και συγκοινωνιακό κόμβο της Θράκης.
Η Κομοτηνή φημίζεται για τις διάφορες ποικιλίες στραγαλιών (λεμπλιεμπλιά), τα ιδιαίτερα χαρμάνια ελληνικού καφέ και τα παραδοσιακά γλυκά της, όπως μαλεμπί και το σουτζούκ λουκούμ (είδος λουκουμιού). Το σουτζούκ λουκούμ, θεωρείται αντιπροσωπευτικό τοπικό έδεσμα και παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από τον Νεντίμ Μεμέτ.
Μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί στη πόλη είναι το Βυζαντινό Φρούριο. Το μεγαλύτερο και αρχαιότερο μνημείο της πόλης γνωστό και ως Βυζαντινό Τείχος. Σήμερα, μέσα στα ερείπια βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1800.
Επίσης το Εσκί Τζαμί Κομοτηνής που είναι ένα οθωμανικό μνημείο και το Γενί Τζαμί. Βρίσκεται στο κέντρο της Κομοτηνής και δίπλα βρίσκεται η Μουφτεία της Ροδόπης.