spot_img

Κουμπαράκης Δημήτρης…η Κρήτη μπορεί να έχει τουρισμό όλο το χρόνο

Της Νίκης Γκατζούλη

O κος Κουμπαράκης Δημήτρης είναι απόφοιτος της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και λίγα Γαλλικά και βρίσκεται στον ξενοδοχειακό χώρο από την ηλικία των 14 ετών με τα τελευταία 27 χρόνια να διευθύνει ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  διευθυντών ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ) και αυτή τη στιγμή διευθύνει 6 ξενοδοχεία. Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων για 3,5 χρόνια. Ο κος Κουμπαράκης μας έκανε την τιμή να μιλήσει στο Bybusmagazine για τη φετινή τουριστική σεζόν και γενικά για τα προβλήματα που υπάρχουν στον τουριστικό κλάδο.

  • Κε Κουμπαράκη η επόμενη μέρα μετά covid στον ελληνικό τουρισμό. Ξεκίνησε η σεζόν με θετικό πρόσιμο και αν ναι σε τι ποσοστό?

Ο covid ουσιαστικά τελείωσε αλλά τυπικά είναι ακόμα εδώ. Παρόλα αυτά τηρούνται απόλυτα όλα τα μέτρα προστασίας σε όλα τα ξενοδοχεία που είναι ενεργά. Η σεζόν ξεκίνησε θετικά ΚΥΡΙΩΣ για τα μεγάλα ξενοδοχεία με καλό brand name και υψηλή  βαθμολογία ποιότητας. Αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι τα μικρομεσαία ξενοδοχεία και περισσότερο αυτά που δουλεύανε με το Ανατολικό μπλοκ τα οποία λόγω πολέμου μεταξύ Ουκρανίας Ρωσίας θα δυσκολευτούνε αρκετά. Οι αφίξεις του Απριλίου στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων έφτασαν στο 95% του Απριλίου του 2019 συνολικά.

  • Ήταν αναμενόμενο αυτό το ποσοστό στα πλαίσια που περιμένατε? Θα έχουμε ποιοτικό ή ποσοτικό τουρισμό?

Περιμέναμε μεγαλύτερο ποσοστό και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο εάν δεν προέκυπτε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο τουρισμός φέτος δείχνει να είναι ποιοτικός και τους τρεις υψηλούς μήνες της σεζόν θα είναι και ποσοτικός.

  • Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των αυξήσεων που σημειώθηκαν σε διάφορα αγαθά πόσο βαθιά θα πρέπει ο έλληνας να βάλει το χέρι στη τσέπη για διακοπές? Θα υπάρξει εγχώριος τουρισμός?

Αυτό δεν είναι κάτι που μετριέται αλλά που υπολογίζεται θεωρητικά. Εξαρτάται πόσο δυνατή είναι η τσέπη του καθενός. Αυτοί που έχουν χρήματα θα μπορέσουν να πάνε διακοπές και δεν θα τους επηρεάσει ιδιαίτερα. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει καθημερινά δυσκολίες ειδικά τώρα με τις αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα και σε άλλα αγαθά. Επομένως οι διακοπές για αυτούς δεν θα υπάρξουν πέρα από μια βόλτα στη κοντινή παραλία με την οικογένειά τους.

  • Πόσο τα AirBNB έχουν βλάψει τις ξενοδοχειακές μονάδες? Είναι μια μόδα της εποχής ή ήρθε για να μείνει?

Τα AirBNB έχουν βλάψει πάρα πολύ τις ξενοδοχειακές μονάδες. Πολύς κόσμος που εισέρχεται στη πόλη μας απορροφάται από καταλύματα AirBNB και είναι φυσικό επακόλουθο του γεγονότος ότι είναι πολύ οικονομικότερα από τα ξενοδοχεία και ότι λόγω κορονοϊού αυτή τη περίοδο νιώθουν πιο ασφαλείς να χρησιμοποιήσουν ένα χώρο κατά ‘’μόνας’’ και όχι μαζικά.

Δεν γνωρίζω εάν η AirBNB συνεχίσει να υπάρχει με τη μορφή που λειτουργεί ως σήμερα γιατί υπάρχουν πολύ λιγότερες δικλείδες ασφαλείας των διαμενόντων στα σπίτια από αυτών στα ξενοδοχεία. Εάν στην πορεία υπάρξει νόμος που θα τους επιβάλει να τηρούν όλα αυτά τα μέτρα που έχουν τα ξενοδοχεία πολύ πιθανόν κάποιοι να αναγκαστούν να προσαρμόσουν τις τιμές τους  ώστε να καλύπτουν το κόστος της ασφάλειας και της υγιεινής που θα τους επιβάλουν να φέρουν στα καταλύματά τους. Αναμενόμενο θα είναι να αναπροσαρμόσουν το κόστος, θα αυξήσουν τις τιμές και πολύ πιθανόν ο κόσμος τότε να επιλέξει το ξενοδοχείο από το AirBNB που θα έχει καλύτερες παροχές υπηρεσίας με την ίδια τιμή.

  • Υπάρχει τουριστική εκπαίδευση στη χώρα μας που να ανταπεξέρχεται στις υψηλές ανάγκες τουρισμού?

Δυστυχώς σε μια κατεξοχήν χώρα όπως είναι η Ελλάδα οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν απαξιώσει τις τουριστικές σχολές και τις τουριστικές εκπαιδεύσεις. Έχει πέσει , δυστυχώς, πάρα πολύ το επίπεδο στις τουριστικές σχολές και έχει πέσει η επαγγελματική κατοχύρωση των παιδιών που σπουδάζουν.

Εμείς σαν σύλλογος έχουμε κάνει πολλές ενέργειες προς το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσουν το ρόλο τους απέναντι στις σχολές, να δώσουν κονδύλια, κατοχύρωση επαγγελμάτων, να ορίσουν θεσμικό πλαίσιο, να ορίσουν δέσμες μαθημάτων τα οποία να ανταποκρίνονται πάνω στις ανάγκες του ξενοδοχείου σήμερα και του τουρισμού γενικότερα. Πρέπει να αυξηθούν οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και τουριστικής εκπαίδευσης, να στελεχωθούν με κατάλληλα καταρτισμένους καθηγητές για να δώσουν σωστές γνώσεις και τουριστική παιδεία στον κόσμο που σπουδάζει .Αυτοί θα είναι τα αυριανά στελέχη που θα οδηγήσουν την ατμομηχανή του τουρισμού μας.

  • Θεωρείτε ακριβή χώρα η Ελλάδα?

Κάποιοι προορισμοί κάποιων επί μέρους τοποθεσιών της Ελλάδος όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη π.χ μπορεί να είναι ακριβοί. Γενικά όμως η χώρα μας θεωρώ ότι είναι ένας φτηνός προορισμός και ειδικά η Κρήτη. Θα έπρεπε η Κρήτη να είναι το Μόντε Κάρλο της Μεσογείου, να πουλάμε πανάκριβα,  να δίνουμε υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου και να είμαστε όλο το χρόνο γεμάτοι. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να φτιάξουμε τις υποδομές μας, τους δρόμους μας, τα αεροδρόμιά μας, τα λιμάνια μας, την καθαριότητά μας γενικά να δουλέψουν οι τοπικοί οργανισμοί αυτοδιοίκησης το κράτος και οι πολίτες από κοινού. Οφείλουμε να κάνουμε τον τουρίστα να νιώσει ότι βρίσκετε σε ένα περιβάλλον που του αξίζει, που είναι υψηλού επιπέδου, για να νιώσει ότι απολαμβάνει διακοπές αξίας. Αν του το παρέχουμε αυτό δεν θα έχει πρόβλημα να πληρώσει. 

  • Θα μπορέσει η Κρήτη μελλοντικά να έχει 12 μήνες τουρισμό?

Βέβαια θα μπορούσε. Η Κρήτη είναι νοτιότερα από Μαγιόρκα, Κύπρο, Μάλτα που δουλεύουν δώδεκα μήνες το χρόνο γιατί όχι και εμείς?. Όσο δεν υπάρχουν όμως  υποδομές, όταν τα ξενοδοχεία μας είναι φτιαγμένα για καλοκαιρινός προορισμός η σεζόν δεν θα μεγαλώσει. Υπάρχουν βέβαια κάποια ξενοδοχεία που δειλά δειλά δουλεύουν και το χειμώνα. Να τονίσω ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν βοήθησε και ο εμπορικός κόσμος, στις τουριστικές περιοχές, που επέλεξε να έχει την επιχείρησή του κλειστή το χειμώνα. Αν θέλουμε να αναπτύξουμε χειμερινό τουρισμό θέλει μια συνολική οργάνωση και ένα συνολικό πλάνο. Ακόμα και πρόσκαιρες θυσίες.

  • Που οφείλετε το γεγονός ότι ενώ υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας υπάρχουν τόσες κενές θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να υπολειτουργούν?

Η εποχικότητα, η μικρή περίοδος λειτουργίας των ξενοδοχείων, η συναλλαγματική  διαφορά που χάθηκε και τα all inclusive που ελάττωσαν τα μπουρμπουάρ, η κατάργηση του ταμείου μας του ΤΑΞΥ που απορροφήθηκε από άλλα ταμεία και καταρρακώθηκε, το εφάπαξ στην 20ετία (που καταργήθηκε το 2017 και μεταφέρθηκε να λαμβάνεται- όσο μείνει- με τη σύνταξη), είναι παράγοντες που συντελούν σε αυτό. Όλα αυτά συν η έλλειψη τουριστικής εκπαίδευσης έχουν φέρει ένα κακό κλίμα που σιγά σιγά διώχνουν τον κόσμο από την εργασία στον τουριστικό κλάδο.

Κλείνοντας την συνέντευξη ο κος Κουμπαράκης προσδοκά πως αν τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία και αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει όλη την Ευρώπη θα έχουμε επόμενους πολύ δυνατούς μήνες και εύχεται ολόψυχα καλή σεζόν σε όλους όσους δουλεύουν στον τουρισμό.

 

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img