Η Κρητική Διατροφή αποτελεί το πρότυπο της Μεσογειακής Δίαιτας που έχει αναγνωριστεί ως η ιδανική για τη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας.
Πολλοί κάνουν λόγο για το «θαύμα της κρητικής διατροφής». Διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας και τα πιο μικρά αναλογικά και σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστά θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους.
Οι Κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή τρώνε άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, χοχλιούς, όσπρια και φρούτα, αρωματίζουν το φαγητό τους με βότανα και φυτά από τα βουνά του νησιού, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύουν το φαγητό με κρασί από τα τοπικά αμπέλια. Το κυριότερο όμως διατροφικό στοιχείο είναι το ελαιόλαδο, το οποίο για τους Κρητικούς αποτελεί τη βασική πηγή λίπους.
Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της κρητικής και μεσογειακής διατροφής, και χρησιμοποιείται στα περισσότερα πιάτα εκτοπίζοντας το βούτυρο ή άλλα είδη λαδιού που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η θρεπτική αξία του ελαιολάδου είναι τεράστια καθώς αποτελεί το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό της φύσης, προστατεύοντας δηλαδή τον οργανισμό από την οξείδωση και την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν σοβαρές παθήσεις.
Η Κρήτη με το μεσογειακό της κλίμα και τη καλή σύσταση του εδάφους της επιτρέπει στο ελαιόδενδρο όχι μόνο να ευδοκιμεί παντού, τόσο σε πεδινές όσο και σε ορεινές περιοχές, αλλά και να αποδίδει ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας. Το γεγονός ότι οι Κρητικοί ζουν περισσότερο και έχουν τους χαμηλότερους δείκτες στην εμφάνιση ασθενειών φαίνεται να συνδέεται άμεσα με το ότι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιολάδου παγκοσμίως.
Επιβάλλεται να γνωρίσουμε τις βασικές αρχές και τα χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής, να τη διαφοροποιήσουμε από τη διατροφή που έχουμε εμείς σήμερα, αλλά και τη διατροφή άλλων χωρών. Ας προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε προσαρμόζοντάς τη στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, να την αναδείξουμε και να τη διαφυλάξουμε.
Πηγή:mycretangoods.com