Παρότι η ερώτηση ακούγεται λίγο “παράξενη”, η ουσία της εστιάζει σε ένα βασικό συστατικό των φρούτων -και όχι μόνο -, τη φρουκτόζη και τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία.
Η φρουκτόζη, τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων, ήταν κάποτε μικρό κομμάτι της διατροφής μας. Σύμφωνα με δημοσίευση της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, στις αρχές του 1900, ο μέσος Αμερικανός λάμβανε περίπου 15 γρ. φρουκτόζης την ημέρα, στην πλειοψηφία της από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Σήμερα, προσλαμβάνουμε τετραπλάσια ή πενταπλάσια ποσότητα, σχεδόν όλη από επεξεργασμένα σάκχαρα που χρησιμοποιούνται στα δημητριακά πρωινού, στα γλυκά, στα αναψυκτικά, τους έτοιμους χυμούς, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS) και άλλες γλυκιές τροφές και ροφήματα.
Γλυκόζη vs φρουκτόζη για την υγεία μας
Η επιτραπέζια ζάχαρη, η σουκρόζη, αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη. Το ανθρώπινο σώμα διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τα δύο αυτά σάκχαρα. Κυριολεκτικά κάθε κύτταρο στο σώμα μας μπορεί να διασπάσει τη γλυκόζη για ενέργεια. Αντίθετα, τα κύτταρα του ήπατος είναι σχεδόν τα μοναδικά που μπορεί να επεξεργαστούν τη φρουκτόζη. Αυτό που κάνει το συκώτι μας με τη φρουκτόζη, ειδικά όταν προσλαμβάνουμε πολλή από τη διατροφή μας, έχει πιθανώς επικίνδυνες συνέπειες για το ήπαρ, τις αρτηρίες και την καρδιά.
Αν το δούμε αναφορικά με το συκώτι, η είσοδος της φρουκτόζης στο ήπαρ πυροδοτεί μια σειρά από σύνθετες χημικές διαδικασίες. Μία αξιοσημείωτη αλλαγή είναι ότι το συκώτι χρησιμοποιεί τη φρουκτόζη για να παράξει λίπος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται λιπογένεση. Δίνοντας στο ήπαρ πολλή φρουκτόζη, μικρές “σταγόνες” λίπους αρχίζουν να συσσωρεύονται στα ηπατικά κύτταρα, δημιουργώντας αυτό που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, επειδή μοιάζει με αυτό που συμβαίνει στο συκώτι ανθρώπων που πίνουν πάρα πολύ αλκοόλ.
Στα αρχικά στάδια, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι αντιστρέψιμη, μετά όμως από κάποια στιγμή προκαλείται φλεγμονή με συνέπειες στην καλή λειτουργία του οργάνου. Εάν η φλεγμονή γίνει σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για την υγεία μας.
Πώς μπορεί η φρουκτόζη να επηρεάσει την υγεία μας
Ζητήσαμε από τη διαιτολόγο διατροφολόγο Δήμητρα Γλυνού MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές να απαντήσει ορισμένες απορίες μας σχετικά με τη φρουκτόζη και την πιθανή επίδρασή της στην υγεία μας. Παρακάτω, μας περιγράφει μερικές πιθανές επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης φρουκτόζης στο σώμα μας.
Παχυσαρκία
Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας και σχετικών καταστάσεων, όπως το μεταβολικό σύνδρομο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να συνδέεται με αύξηση του λίπους, καθώς μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διασπά τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Επιπλέον, η κατανάλωση φρουκτόζης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση τροφής, καθώς επιδρά στην αίσθηση κορεσμού.
Αντίσταση στην ινσουλίνη
Οι υπερβολικές ποσότητες διατροφικής φρουκτόζης φαίνεται να προκαλούν φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει ότι η γλυκόζη μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα, προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.
Προβλήματα στο ήπαρ
Όπως ήδη ειπώθηκε και σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρουκτόζης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου. Εδώ υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί αφού αν και έχουμε πολλές ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, είναι δύσκολο για τους ερευνητές να διαχωρίσουν τις επιπτώσεις της φρουκτόζης στη διατροφή από αυτές άλλων σακχάρων.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα προστιθέμενης φρουκτόζης συνήθως περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα άλλων σακχάρων, όπως γλυκόζη. Οι επιστήμονες διεξάγουν πολλές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της φρουκτόζης σε αρουραίους που τρέφονται με συνδυασμούς σακχάρων.
Και για να επιστρέψουμε στο ερώτημα του τίτλου, εάν μπορεί να πολλά φρούτα να “βλάψουν” τον οργανισμό μας. Η απάντηση είναι αρνητική, εκτός κι αν κάποιος “ζει” μόνο με φρούτα. Σε λογική κατανάλωση τα φρούτα είναι ωφέλιμα και μόνο άνθρωποι με συγκεκριμένα θέματα υγείας, όπως διαβήτη, θα πρέπει να τα καταναλώνουν σε πολύ μικρές ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να περιορίσουμε την πρόσληψη φρουκτόζης και άλλων γλυκαντικών από τη διατροφή μας και κυρίως από τις μη φυσικές τους πηγές.
πηγή:shape.gr
Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!