spot_img

Ντολμαδάκια γεμιστά με ρύζι, μαραθόριζα και σταφίδες

Στη γέμιση η μαραθόριζα, οι σταφίδες και τα μυρωδικά πάνε το ντολμαδάκι «αλλού», αν δεν θέλεις μάραθο ή μαραθόριζα πρόσθεσε λίγο ούζο και μαραθόσπορο, όμως μη βάλεις το ξύδι

Σόταρε το ρύζι ώστε να «κρατήσει» στο ψήσιμο και ο ζωμός είναι τόσο όσο χρειάζεται, μη παρασυρθείς και προσθέσεις επιπλέον ζωμό

Η φρέσκια σάλτσα ντομάτας θα βγάλει τα απαραίτητα υγρά ώστε να ψηθούν σωστά τα ντολμαδάκια στο φούρνο, αν είναι εκτός εποχής χρησιμοποίησε συσκευασμένη ντομάτα στον τρίφτη

Βάλε τα ντολμαδάκια σε “στενό” σκεύος με καπάκι ώστε να μη μαυρίσουν και ξεραθούν στο ψήσιμο

Υλικά:

1 συσκευασία αμπελόφυλλα
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 μαραθόριζα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
3 κουταλιές της σούπας μάραθο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
200 γρ. ρύζι νυχάκι
250ml ζωμό λαχανικών
½ κ.γ. κύμινο
50 γρ. μαύρες σταφίδες
1 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξύδι 
30ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για τη σάλτσα:

400 γρ. φρέσκια σάλτσα ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας μυρωδικά (μάραθο, δυόσμο, μαϊντανό)
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
40ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια, τη μαραθόριζα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο για 2’, προσθέτουμε τη μαραθόριζα, το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, το ξύδι.
  3. Όταν το ρύζι απορροφήσει τα υγρά αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά και τις σταφίδες, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  4. Στραγγίζουμε και ανοίγουμε τα αμπελόφυλλα, τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
  5. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπολ και περιχύνουμε με τα ντολμαδάκια, ψήνουμε για 25′ στους 180οC.
  6. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια με τη σάλτσα τους, λίγο ωμό ελαιόλαδο και γιαούρτι.

– Για να τυλίξουμε εύκολα τα ντολμαδάκια έχουμε ως βάση μια ξύλινη επιφάνεια και χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι του γλυκού για τη γέμιση
– Κόβουμε με ένα ψαλιδάκι τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα
– Τα αμπελόφυλλα ΕΔΕΜ δεν χρειάζονται ξαρμύρισμα

Funkycook.gr

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV