Εάν πονάτε όταν σηκώνεστε από μια καρέκλα ή ανεβαίνετε σκάλες, μπορεί να έχετε οστεοαρθρίτιδα. Αν ναι, είναι καλύτερο να συνεχίσετε να κινείστε. «Ενώ ο πόνος από την οστεοαρθρίτιδα επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα και βελτιώνεται με την ανάπαυση, η άσκηση εξακολουθεί να είναι η πιο οικονομική θεραπεία για αυτήν», λέει η Δρ. Κάθριν Ντάο, αναπληρώτρια καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής στο UT Southwestern Medical Center, στο Ντάλας.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να χτίσει χόνδρους, να δυναμώσει τους μύες και να βελτιώσει τη λειτουργία των αρθρώσεων και την οστική μάζα. Οι ασθενείς που ασκούνται έχουν επίσης καλύτερη ισορροπία και χαμηλότερο κίνδυνο πτώσης», δήλωσε η Dao, ειδικός ρευματολογίας.
Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας προκαλείται από εκφυλιστικές αλλαγές στον χόνδρο που συνδέει τις αρθρώσεις και μαλακώνει τα άκρα των οστών. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα. Μπορεί να έχετε ευαισθησία στην άρθρωση, μαζί με πρήξιμο ή ήχους που κάνουν κρατς.
Η πάθηση επηρεάζει περίπου 1 στους 7 ενήλικες, επηρεάζοντας συχνότερα τα χέρια, τα γόνατα, τους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη. Η αρθρίτιδα είναι κοινή με την ηλικία, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί λόγω τραυματισμών ή χειρουργικών επεμβάσεων του παρελθόντος.
Είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν μια άρθρωση έχει υποστεί επαναλαμβανόμενο στρες, όπως με ένα συγκεκριμένο άθλημα ή εργασία. Η παχυσαρκία είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου. Τα άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα, όπως η ουρική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ψωριασική αρθρίτιδα, είναι επίσης πιο επιρρεπή να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν την τακτική άσκηση και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους για την πρόληψη ή τον έλεγχο των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Ένας καλός στόχος είναι να κάνετε 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Ξεκινήστε με λιγότερη ένταση και λιγότερη διάρκεια και αυξάνετε στη συνέχεια. Θα μπορούσατε επίσης να χωρίσετε τα 30 καθημερινά σας λεπτά σε δύο συνεδρίες των 15 λεπτών την ημέρα. Ωστόσο, δραστηριότητες υψηλής πρόσκρουσης όπως το άλμα, το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, το ανέβασμα σκαλοπατιών ή η άρση βαρών μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο πόνο.
Του Θάνου Ξυδόπουλου
πηγή:zougla.gr
Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!