![](https://www.bybus.gr/wp-content/uploads/2020/04/KriKri_Banner_350x250pX.jpg)
Το παστίτσιο είναι ένα φαγητό με διαχρονική αξία για κάθε οικογένεια! Ταιριάζει τόσο στο καθημερινό όσο και στο κυριακάτικο τραπέζι και δεν υπάρχει περίπτωση να περισσέψει ούτε 1 κομμάτι
Υλικά
- 500γρ. χοντρά μακαρόνια
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 ασπράδια αβγών
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 1 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι, τριμμένο
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι
Για το κιμά
- 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1½ φλιτζάνι χυμός τομάτας
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 8 κουτ. σούπας βούτυρο
- 8 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ λίτρο γάλα, χλιαρό
- 3 κρόκους αβγών
- ½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο
- αλάτι, άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζετε τον κιμά σε κατσαρόλα,και με ξύλινη κουτάλα τον «σπάτε», μέχρι να αφήσει τα υγρά του και να ξεχωρίσει τελείως. Ρίχνετε στον κιμά το κρεμμύδι ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το μίγμα και το σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 30 – 35 λεπτά μέχρι να πήξει και να δέσει.
Βράζετε σε μία κατσαρόλα 1 1/2 λίτρο νερό και προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Ρίχνετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και βράζετε για 6 – 7 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με το ελαιόλαδο, μέχρι να αλειφθούν καλά και να μην κολλάνε μεταξύ τους. Χτυπάτε τα ασπράδια, τα προσθέτετε στα μακαρόνια και ανακατεύετε καλά.
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Σε μία μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζετε από την φωτιά. Κρατάτε 2 – 3 κουτ. σούπας από το χλιαρό γάλα, για να το ανακατέψετε με τους κρόκους και το υπόλοιπο το προσθέτετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει.
Βάζετε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η κρέμα. Ανακατεύετε τους κρόκους των αβγών με τις 2-3 κουτ. σούπας γάλα που είχατε κρατήσει και μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, τους προσθέτετε. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να ενωθούν οι κρόκοι στην κρέμα. Τέλος προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί φούρνου και το πασπαλίζετε με την φρυγανιά. Στρώνετε στο ταψί τα μισά μακαρόνια, τα πασπαλίζετε με 5 – 6 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί και στρώνετε από πάνω όλη την σάλτσα του κιμά. Πασπαλίζετε με λίγο τυρί πάλι και στρώνετε ομοιόμορφα από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Απλώνετε πάνω από τα μακαρόνια την μπεσαμέλ και την πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο. Ψήνετε το παστίτσιο για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η μπεσαμέλ.