Πίτσα χωρίς γλουτένη, με λαχταριστή ζύμη και πολύ νοστιμιά, για απόλαυση χωρίς ενοχές
Υλικά για τη ζύμη:
- 400 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη (περίπου 3 κούπες)
- 1 πρέζα/ες μπέικιν πάουντερ χ.γ.
- 2 κ.γ. ξερή μαγιά χ.γ (σκόνη)
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- 300 γρ. νερό περίπου (1 γεμάτη κούπα)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 1 φλ. σάλτσα ντομάτα για πίτσα
- 2-3 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα
- Λίγη μοτσαρέλα μπαστούνι τριμμένη ή παρμεζάνα
- Λίγο ελαιόλαδο
- Λίγη ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό
- Βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ, το αλεύρι, τη μαγιά, το baking powder και με κουτάλι τα ανακατεύουμε.
- Διαλύουμε το αλάτι στο νερό.
- Το προσθέτουμε στη ζύμη μαζί με το ελαιόλαδο και το μέλι.
- Με ένα κουτάλι, ανακατεύουμε τη ζύμη, ξεκινώντας από το κέντρο με κυκλικές κινήσεις.
- Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και ζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη στο μπολ.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή κι εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Την αδειάζουμε στον πάγκο και πασπαλίζοντάς αλεύρι οπότε κολλάει στα χέρια, τη ζυμώνουμε και κάνουμε τραβήγματα στην ζύμη για 6 με 8 λεπτά.
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο ή αλευρωμένο και την σκεπάζουμε.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα σε ζεστό σημείο της κουζίνας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 230°C.
- Ακουμπήστε στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου, αναποδογυρισμένο ταψί ή πλάκα ψησίματος για πίτσα.
- Πρέπει να πυρώσει καλά, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ταμπανωτού φούρνου πίτσας.
- Χωρίζουμε τη ζύμη για πίτσα χωρίς γλουτένη σε δυο μέρη.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ή ακόμα καλύτερα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, με τα δάχτυλα δίνουμε στη ζύμη σχήμα πίτσας με το επιθυμητό πάχος.
- Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο.
- Τη μεταφέρουμε με το αντικολλητικό χαρτί πάνω στην καυτή πλάκα ή ταψί.
- Την ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου 12 με 15 λεπτά.
- Τότε, βάζουμε επάνω στη μισοψημένη πίτσα, λίγη σάλτσα ντομάτα και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Ακουμπάμε εδώ κι εκεί σε κομμάτια, τη φρέσκια μοτσαρέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
- Πασπαλίζουμε λίγη ρίγανη ή βασιλικό φρέσκο και ψήνουμε την πίτσα, για λίγα λεπτά επιπλέον, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
- Βγάζουμε την πίτσα σε ξύλινη επιφάνεια για να μην νοτίσει η βάση της.
- Τη σερβίρουμε ζέστη.
πηγή:argiro.gr