- Καλλιεργήστε τη συμπόνια.
Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν πολλά ψυχικά εμπόδια, εσωτερικά και εξωτερικά. Φυσικά, υπάρχει το εξωτερικό βάρος της αντίληψης της κοινωνίας για το πώς πρέπει να μοιάζει και να συμπεριφέρεται μια γυναίκα σε εμμηνόπαυση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κουβαλά επίσης το εσωτερικό βάρος των σωματικών, ψυχικών και συναισθηματικών αλλαγών από τις μεταβαλλόμενες ορμόνες. Για πολλές, αυτό επιδεινώνεται από το άγχος και την πίεση της φροντίδας για τους ηλικιωμένους γονείς, τα παιδιά ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Φυσικά, παράλληλα υπάρχει πίεση και για την επαγγελματική καριέρα.
Πολλές γυναίκες απλώς δεν νιώθουν πια σαν τον εαυτό τους. Και, πραγματικά, το να χάσεις την αίσθηση της ταυτότητάς σου είναι αρκετό για να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία. Είναι λογικό λόγω των κυμαινόμενων επιπέδων οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης (για να μην αναφέρουμε άλλες ορμόνες όπως ο θυροειδής, η ινσουλίνη και η κορτιζόλη) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλαγές που έχουν αντίκτυπο στα συστήματα του σώματός μας, πολύ πέρα από το αναπαραγωγικό μας σύστημα.
Λοιπόν, ναι, μπορεί να μην αισθάνεστε σαν τον εαυτό σας αυτή τη στιγμή, επειδή αντιμετωπίζετε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του μυαλού και του σώματός σας. Αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικές και μπορεί να φαίνονται συντριπτικές, αλλά μπορείτε να υποστηρίξετε το σώμα σας μέσω αυτής της μετάβασης, για να μειώσετε τις επιπτώσεις.
- Φροντίστε τον εαυτό σας
Η αυτοσυμπόνια είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας όλων των αποτελεσμάτων ψυχικής ευεξίας για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που συμμετείχαν. Σίγουρα, η προσέγγιση της αυτοσυμπόνιας μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά η εφαρμογή δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτεί εξάσκηση, υπομονή και επιμονή:
Ενσυνειδητότητα: Προσέξτε πώς αισθάνεστε χωρίς να προσπαθείτε να το καταπιέσετε ή να το αρνηθείτε, αλλά να είστε ανοιχτές στο να παρατηρήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, όπως ακριβώς είναι χωρίς κρίση ή να παρασυρθείτε σε αρνητική αντιδραστικότητα.
Κοινή ανθρωπιά: Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αναγνωρίσει, ότι αυτό που βιώνετε είναι δύσκολο. Και ενώ ο χρόνος και οι συνθήκες κατά τα οποία ένα άτομο μπαίνει στην εμμηνόπαυση (χειρουργικά επαγόμενη ή φυσιολογική) μπορεί να διαφέρουν. Όλες οι γυναίκες το περνούν, πράγμα που σημαίνει ότι, παρόλο που νιώθετε μερικές φορές μόνες, αυτό που περνάτε είναι μέρος του να είστε άνθρωπος. Η εμπειρία μετάβασης στην εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη λειτουργία.
Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες περνούν το ένα τρίτο της ζωής τους σε κατάσταση έλλειψης ορμονών, πράγμα που σημαίνει, ότι υπάρχουν πολλές άλλες γυναίκες, που μπορεί επίσης να περνούν δύσκολα.
Καλοσύνη προς τον εαυτό μας: Συμπόνια για τον εαυτό μας σημαίνει, ότι αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με καλοσύνη και κατανόηση, όταν υποφέρουμε ή αισθανόμαστε ανεπαρκείς, καθώς οι ορμόνες μας αλλάζουν αντί να αφήνουμε τον εσωτερικό μας κριτικό να μας διαχωρίσει.
Όταν τους απαντάς, ξέρεις ότι μπορείς να έχεις τη δική σου πλάτη και να σου δώσεις μόνος σου αυτό που χρειάζεσαι. Παρόλο που ζούμε σε μια κοινωνία, όπου αυτό δεν είναι ακόμη ο κανόνας, εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε αν θέλουμε να επιλέξουμε απλώς να επιβιώσουμε ή να εμφυσήσουμε την εμμηνόπαυση μας με καλοσύνη, αγάπη και συμπόνια για τον εαυτό μας, ώστε να μπορέσουμε να ευδοκιμήσουμε.
- Συνομιλήστε και επικοινωνήστε.
Γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι λόγω της μικρής ενημέρωσης σχετικά με την εμμηνόπαυση στην κύρια ιατρική εκπαίδευση, της περιορισμένης πρόσβασης σε παρόχους και της ολιστικής εμμηνοπαυσιακής φροντίδας λόγω των χρονικών περιορισμών, οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο να νιώθουν απομόνωση, σύγχυση, απογοήτευση και συγκλονισμό.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για αυτό;
Μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτιστική συζήτηση και να συζητήσουμε την εμμηνόπαυση πιο ανοιχτά με την ψυχική και συναισθηματική ευεξία μπροστά και στο επίκεντρο της παροχής ολιστικής φροντίδας. Δημιουργώντας έναν χώρο, όπου οι γυναίκες μπορούν να μιλούν ελεύθερα για τις εμπειρίες τους, ενώ ταυτόχρονα οπλίζονται με πληροφορίες και με μεγαλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σώματός τους, μπορούμε να αλλάξουμε το παράδειγμα της εμμηνόπαυσης.
πηγή:testpap.com