spot_img

Πως να μειώσετε το αλάτι σε κάθε φαγητό, χωρίς να χαλάσετε τη γεύση του

Αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής διατροφής μας αποτελεί το αλάτι, το οποίο ενισχύει τη γεύση των τροφίμων και τα συντηρεί.

Το πολύ αλάτι όμως είναι αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας, με πρώτη και κυριότερη την υπέρταση. Ευτυχώς, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε εύκολα, σε μεγάλο βαθμό, με φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά. Τα μυρωδικά όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών, αλλά τα εμπλουτίζουν με ωφέλιμες ουσίες όπως τα αντιοξειδωτικά.

Να λοιπόν πως μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι στο φαγητό με μυρωδικά, χωρίς να χάσετε τη γεύση του. Από κάθε πρόταση διαλέξτε όποιο σας ταιριάζει:

  • Στη χωριάτικη: Βάλτε θυμάρι, ρίγανη
  • Στην πράσινη σαλάτα: Βάλτε άνηθο, δυόσμο, καυκαλήθρες, μαϊντανό
  • Στη βραστή σαλάτα: Βάλτε άνηθο, βασιλικό, δεντρολίβανο, δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό, μάραθο, ρίγανη
  • Στις πατάτες φούρνου: Βάλτε αντί για αλάτι δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι, κόλιανδρο, ρίγανη
  • Στις τηγανητές πατάτες: Βάλτε θυμάρι, κόλιανδρο, ρίγανη
  • Στα τηγανητά ορεκτικά: Βάλτε βασιλικό, δεντρολίβανο, δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό, μυρώνια, ρίγανη
  • Στα ψάρια (ψητά ή τηγανητά): Βάλτε δεντρολίβανο, θυμάρι, μάραθο, ρίγανη
  • Στο σαγανάκι θαλασσινών: Βάλτε αντί για αλάτι άνηθος, βασιλικό, θυμάρι, μαϊντανό, μάραθο, μυρώνια
  • Στην ψαρόσουπα: Βάλτε δάφνη, καυκαλήθρες, μαϊντανό, μάραθο, μυρώνια
  • Στις σούπες λαχανικών: Βάλτε άνηθο, βασιλικό, δάφνη, δυόσμο, καυκαλήθρες, κόλιανδρο, μαϊντανό, μάραθο, μυρώνια
Στα κρέατα
  • Στο ψητό κοτόπουλο: Βάλτε δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη
  • Στο ψητό μοσχάρι ή χοιρινό: Βάλτε αντί για αλάτι δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό
  • Στο λεμονάτο χοιρινό: Βάλτε δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό, ρίγανη
  • Στο ψητό αρνί: Βάλτε δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη
  • Στο κοκκινιστό κρέας: Βάλτε δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό
  • Στο κρέας φρικασέ: Βάλτε άνηθο, δυόσμο, καυκαλήθρες, μυρώνια
  • Στον κιμά για ζυμαρικά ή παστίτσιο: Βάλτε αντί για αλάτι, βασιλικό δάφνη, δεντρολίβανο, δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό
  • Στα μπιφτέκια/κεφτεδάκια: Βάλτε δυόσμο, κόλιανδρο, μαϊντανό, ρίγανη
Άλλα φαγητά
  • Στα λαδερά (π.χ. φασολάκια): Βάλτε αντί για αλάτι, δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο
  • Στις φακές: Βάλτε δάφνη, μαϊντανό, ρίγανη
  • Στα γεμιστά (με ή χωρίς κιμά): Βάλτε άνηθο, βασιλικό, δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο
  • Στις κόκκινες σάλτσες για ζυμαρικά: Βάλτε  άνηθο, βασιλικό, δάφνη, δεντρολίβανο, δυόσμο, θυμάρι, μαϊντανό, μάραθο
  • Στα αυγά και τις ομελέτες: Βάλτε βασιλικό, καυκαλήθρες, μυρώνια
  • Στους κεφτέδες λαχανικών: Βάλτε αντί για αλάτι βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, μαϊντανό, μάραθο, ρίγανη
  • Στις πίτες (π.χ. χορτόπιτα): Βάλτε άνηθο, θυμάρι, καυκαλήθρες, κόλιανδρο, μαϊντανό, μάραθο, μυρώνια, ρίγανη
  • Στο χειροποίητο ψωμί: Βάλτε θυμάρι, μάραθο

πηγή:Iatropedia.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img