spot_img

Πώς σχετίζεται ο καφές με την άσκηση;

Πολλά είναι τα κρυφά όπλα του καφέ, ένα από τα οποία είναι και η θετική συμβολή του στην άθληση.

Με ποιον τρόπο; Μα φυσικά με την καφεΐνη, την οποία και περιέχει!

Περί καφεΐνης ο λόγος…

H καφεΐνη (1,3,7-τριμεθυλοξανθίνη) αποτελεί μια φυσική ένωση, που βρίσκεται σε πολλούς καρπούς, όπως οι σπόροι του καφέ και απορροφάται πλήρως μέσα σε διάστημα 1 ώρας μετά την κατανάλωσή της.

Μερικές από τις φυσιολογικές & μεταβολικές δράσεις της καφεΐνης:
  1. Απελευθέρωση κατεχολαμινών (πχ. επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη), οι οποίες είναι ορμόνες που εκκρίνονται σε αγχώδεις καταστάσεις, προκειμένου ο οργανισμός να εξοικονομήσει το απαιτούμενο καύσιμο (γλυκόζη) που χρειάζεται.
  2. Αύξηση της λιπόλυσης (διάσπασης λίπους): Η καφεΐνη βοηθά τη διαδικασία της καύσης λιπών αναστέλλοντας την παραγωγή της φωσφοδιεστεράσης, ένα ένζυμο που αποτρέπει την κατανομή του λίπους.
  3. Καταβολισμός γλυκογόνου: Μελέτες έχουν δείξει εξοικονόμηση γλυκογόνου αποκλειστικά και μόνο στα πρώτα 15-20 λεπτά της άσκησης, το οποίο όταν διασπάται αποδίδει γλυκόζη, που είναι η βασική πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.
  4. Ήπια διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος, μειώνοντας έτσι το αίσθημα κούρασης κατά την άσκηση

Οι ευεργετικές επιδράσεις της καφεΐνης μπορούν να παρατηρηθούν σε παρατεταμένης διάρκειας άσκηση, αγωνίσματα αντοχής, με δόσεις πολύ μικρότερες από αυτές που απαιτούνταν στο παρελθόν για ένα θετικό τεστ σε έναν έλεγχο αντι-ντόπινγκ.

Πόση καφεΐνη;

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν θετική επίδραση στην αθλητική απόδοση,ακόμα και όταν η καφεΐνη καταναλώνεται είτε αμέσως πριν την άσκηση είτε κατά τη διάρκεια αυτής, ακόμη και προς το τέλος, και μάλιστα σε δόσεις 2-3 mg/kg σωματικού βάρους.

Για παράδειγμα: κάποιος που είναι 70 κιλά χρειάζεται κατανάλωση περίπου 200mg δηλαδή περίπου 2 κουταλιές στιγμιαίου καφέ

Καφεΐνη & διούρηση

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα κεφεϊνούχα ροφήματα συμβάλλουν στην ημερήσια πρόσληψη νερού, γεγονός που απομυθοποιεί τη διουρητική δράση της καφεΐνης.

Σύγχρονες έρευνες επισημαίνουν ότι ο καφές συμμετέχει εξίσου στη διαδικασία της ενυδάτωσης του οργανισμού.

Αυτό συμβαίνει, γιατί όπως έχει πλέον αποδειχθεί, σε φυσιολογικές συνθήκες κατανάλωσης η διουρητική δράση της καφεΐνης είναι αμελητέα και δεν επιδρά αρνητικά στη διαδικασία της ενυδάτωσης.

Ελένη Σολωμού

Σολωμού Ελένη,Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή:logodiatrofis.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img