Σχεδόν το 80% με 98% των γυναικών έχουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την γνωστή όψη φλοιού πορτοκαλιού σε διάφορα σημεία του σώματος τους όπως μηρούς, γλουτούς, κοιλιά, μπράτσα και γάμπες. Αν και πιστεύεται – λανθασμένα βέβαια – πως κυτταρίτιδα έχουν οι παχουλές γυναίκες, μπορούμε να την διακρίνουμε ακόμη και στα πιο λεπτεπίλεπτα σώματα.
Πως όμως δημιουργείται η κυτταρίτιδα και τελικά είναι “προνόμιο” μόνο των γυναικών;
Αν και δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την παθοφυσιολογία της κυτταρίτιδας, γνωρίζουμε όμως πως είναι μια πολυπαραγοντική κατάσταση. Γονιδιακοί και κυρίως ορμονικοί παράγοντες (οιστρογόνα), καθιστική ζωή, μη σωστά επιλεγμένη διατροφή, αφυδάτωση, αυξημένη πρόσληψη αλατιού, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αλκοόλ, κάπνισμα, διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην εμφάνιση της.
Οι άντρες σπάνια θα αποκτήσουν την ίδια όψη με τις γυναίκες κι αυτό γιατί αρχικά δεν έχουν την ίδια κατανομή λιποκυττάρων στο σώμα τους καθώς και τις ίδιες ορμόνες. Άνδρες που έχουν ανεπάρκεια αδρογόνων ή λαμβάνουν κάποια μορφή θεραπείας μπορεί να εμφανίσουν κυτταρίτιδα.
Τι μπορούμε πρακτικά να κάνουμε για να ελλατώσουμε αυτή την όψη;
Ενυδάτωση: πίνουμε αρκετό νερό μέσα στη μέρα μας και το εμπλουτίζουμε με αντιοξειδωτικά φρούτα όπως λεμόνι, λάιμ, φράουλες, πορτοκάλι κ.α.
Άσκηση, άσκηση, άσκηση: όσο και να μην θέλουμε να σηκωθούμε από τον καναπέ, η άσκηση πέρα του ότι θα προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα και στο πνεύμα μας, θα μας ιδρώσει, θα φύγουν οι τοξίνες, θα μειωθεί η κυτταρίτιδα.
Διατροφή: αποφεύγουμε τα τηγανητά, τη ζάχαρη, τα πολύ λιπαρά κρέατα και τυριά, τα πολλά ζυμαρικά, κράκερ, ρύζι, πατάτες και ψωμιά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και κονσέρβες, τα πολύ αλμυρά. Αντ΄αυτού επιλέγουμε τροφές με μειωμένο αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, πολλά φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 2 σαλάτες και 3 φρούτα κάθε μέρα), προϊόντα ολικής άλεσης.
Ελλατώνουμε το αλκοόλ: καθώς θα μας αφυδατώσει, θα μας γεμίσει τοξίνες, κατακράτηση και κυτταρίτιδα.
Κινητικότητα εντέρου: αν έχουμε πρόβλημα δυσκοιλιότητας οφείλουμε να το λύσουμε. Πολύ νερό και πολλά φρούτα μόνο, για 2-3 ημέρες μέχρι να επανέλθει στο φυσιολογικό. Τα προβιοτικά επίσης θα βοηθήσουν ώστε να απελευθερωθούμε.
Τσάι, βότανα και μυρωδικά: πράσινο τσάι, μέντα, δυόσμο, φασκόμηλο, τσουκνίδα, μαϊντανό, δίκταμο, εκτός του ότι θα μας προσφέρουν τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία τους, είναι διουρητικά και αποβάλλουν τοξίνες καθώς αποτελούν σύμμαχο έναντι της κυτταρίτιδας.
Μασάζ και υδρομασάζ: τα οποία είναι αποκλειστικά για κυτταρίτιδα αλλά και το λεμφικό μασάζ, θα βοηθήσουν την κυκλοφορία του αίματος καθώς η πάσχουσα περιοχή αιματώνεται, θα αποβληθούν οι τοξίνες και θα βελτιωθεί η όψη του δέρματος.
Σάουνα και χαμάμ: άριστες επιλογές για αποτοξίνωση του σώματος, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και μαζί με τον ιδρώτα φεύγουν πλήθος τοξινών και η κυτταρίτιδα.
Αιθέρια έλαια: αγριοκυπάρισσο, γκρέιπ – φρουτ, δεντρολίβανο, λεβάντα, λεμόνι και φασκόμηλο, αποτελούν τις ιδανικές επιλογές ελαίων για την μείωση της κυτταρίτιδας. Επιλέγουμε ένα λάδι βάσης (ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια κατευθείαν στο δέρμα), όπως αμυγδαλέλαιο, έλαιο κισσού κ.α. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το έλαιο της επιλογής μας και κάνουμε μασάζ στις πάσχουσες περιοχές.
Βούρτσα και scrub σώματος: με την ειδική βούρτσα σώματος, κάνουμε καθημερινό μασάζ στο σώμα μας (στεγνό σώμα) με ανοδική πορεία από κάτω προς τα πάνω. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας scrub με ελληνικό καφέ, καστανή ζάχαρη, φρέσκο λεμόνι και 2-3 σταγόνες από τα αιθέρια έλαια που αναφέραμε. Τρίβουμε όλο μας το σώμα και επιμένουμε στις πάσχουσες περιοχές. Η καφείνη καθώς και το λεμόνι θα βοηθήσουν στην αποτοξίνωση και αιμάτωση του δέρματος.
Αποτοξίνωση: ιδανικά επιλέγουμε μία μέρα την εβδομάδα για αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Μπορούμε να καταναλώσουμε μόνο φρούτα και συγκεκριμένα ένα μόνο είδος. Καλύτερες επιλογές αποτελούν τα καρπούζια, ανανάς, σταφύλια, φράουλες, μούρα. Όχι μόνο θα αποτοξινωθούμε αλλά θα ενυδατωθούμε, θα ξεκουράσουμε τα εσωτερικά μας όργανα και θα βοηθήσουμε το σώμα να αποβάλλει εύκολα όλα αυτά που του είναι περιττά μαζί και την κυτταρίτιδα.
Μεγαλώνοντας η κυτταρίτιδα γίνεται πιο εμφανής. Είναι απολύτως φυσιολογικό καθώς ξεκινάει η φθορά του σώματος τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Λόγω των οιστρογόνων που έχουμε οι γυναίκες θα εμφανίσουμε σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό κάποια στιγμή κυτταρίτιδα, για μικρό ή μεγάλο διάστημα.
Όσο πιο γρήγορα το αποδεχθούμε αυτό τόσο πιο ανώδυνα θα αντικρίζουμε τον εαυτό μας. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το σώμα μας, όπως τα παραπάνω αλλά μαθαίνουμε επίσης να το αγαπάμε ακόμη περισσότερο με τις όποιες “ατέλειες” του!
Της Ελένης Γρίδα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Nutrition Paths
Μαζί θα περπατήσουμε σε μονοπάτια διατροφής, σε ένα τρόπο ζωής γεμάτο υγεία, άσκηση & ευεξία!