Σαρδέλες πλακί στο φούρνο με μυρωδικά μιας και η σαρδέλα είναι η εποχή της τώρα και τη βρίσκουμε φρέσκια.
Υλικά:
1 ½ κιλό Φρέσκες σαρδέλες καθαρισμένες
400 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά
200 gr ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ντοματοπολτό
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Φρέσκο θυμάρι
2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο
80 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1/2 ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το σοτάρισμα.
Έπειτα προσθέτουμε τις ντομάτες και τον ντοματοπολτό, τη ζάχαρη αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για μερικά λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το φρέσκο θυμάρι και το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σε ένα ταψάκι στρώνουμε τις σαρδέλες την μία δίπλα στην άλλη, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και από πάνω τη σάλτσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά.
Συνηθίζεται πολύ το πλακί την Κυριακή των Βαίων, σε διάφορα ψάρια σαρδέλα, μπακαλιάρο κολιό και λοιπά.
Χρόνια πολλά και Καλό Πάσχα!!