spot_img

Σχετίζονται οι μαύροι κύκλοι στα μάτια με τη διατροφή;

Η απάντηση είναι ότι οι μαύροι κύκλοι σχετίζονται με τη διατροφή με διάφορους τρόπους.

Αναιμία

Η αναιμία, η οποία μπορεί να προκληθεί από έλλειψη σε σίδηρο, βιταμίνη b12 και φυλλικό οξύ, σχετίζεται με την εμφάνιση μαύρων κύκλων. Συγκεκριμένα, η αναιμία δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος και οδηγεί σε μειωμένη οξυγόνωση στους ιστούς κάτω από τα μάτια. Επίσης, η ωχρότητα του προσώπου λόγω της αναιμίας κάνει την περιοχή γύρω από τα μάτια να φαίνεται πιο σκούρα. Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης b12 σχετίζεται με αύξηση της μελάγχρωσης. Σε μελέτες έχει φανεί ότι η διόρθωση της αναιμίας οδηγεί σε βελτίωση των μαύρων κύκλων ή και διόρθωση τους.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από τα μάτια με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονη η εμφάνιση των αγγείων αυτών. Μάλιστα, η μακροχρόνια τακτική κατανάλωση του αλκοόλ σταδιακά επιδεινώνει την κατάσταση.

Αφυδάτωση

Η μειωμένη πρόσληψη νερού η οποία οδηγεί σε αφυδάτωση κάνει το δέρμα κάτω από τα μάτια να φαίνεται θαμπό και το οστό να ξεχωρίζει περισσότερο.

Κακή θρέψη και απότομη απώλεια βάρους

Η κακή θρέψη μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση μαύρων κύκλων. Αυτό μπορεί να γίνεται μέσω της έλλειψης σε βασικά θρεπτικά συστατικά και σε νερό και μέσω της μειωμένης ενεργειακής πρόσληψης η οποία δημιουργεί κόπωση. Επιπλέον, η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του λίπους στο πρόσωπο, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα να γίνονται πιο ορατά. Η απότομη απώλεια βάρους βέβαια σχετίζεται και με την κόπωση.

Υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με κατακράτηση υγρών η οποία μπορεί να εμφανιστεί και κάτω από τα μάτια. Έτσι, προκύπτει η συσσώρευση υγρού, οι λεγόμενες σακούλες κάτω από τα μάτια.

Διατροφικά tips

Με βάση τα παραπάνω, ας δούμε κάποια διατροφικά tips για τη διαχείριση των μαύρων κύκλων.

  • Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη b12 και φυλλικό οξύ.
    Για το σίδηρο, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα και ταυτόχρονα καλή απορρόφηση είναι το χοιρινό συκώτι, η πάπια, το μοσχαρίσιο συκώτι, η γαλοπούλα, το μοσχαρίσιο φιλέτο, το κοτόπουλο (περισσότερο το μπούτι), το χοιρινό, ο σολομός και ο τόνος. Όσον αφορά τις φυτικές πηγές σιδήρου, η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό είναι μικρότερη. Φυτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι τα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το λάχανο, ο αρακάς, οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι γίγαντες, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και οι σταφίδες. Η απορρόφηση του σιδήρου των φυτικών τροφίμων αυξάνεται με την παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C. Τέτοια τρόφιμα είναι το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ, η πιπεριά, η ντομάτα, το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο, το ακτινίδιο και οι φράουλες.
    Για το φυλλικό οξύ, καλές πηγές είναι το μανιτάρια, τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, τα σπαράγγια. Επίσης, είναι τα όσπρια (ειδικά τα φασόλια), οι φράουλες, τα πορτοκάλι και το συκώτι.
    Για τη βιταμίνη b12, οι καλύτερες πηγές είναι τα πουλερικά, το ψάρι, τα οστρακοειδή (μύδια και στρείδια) και τα αυγά (κυρίως ο κρόκος). Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, περιέχουν μικρότερες ποσότητες βιταμίνης b12.
    Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχει έλλειψη σε σίδηρο, βιταμίνη b12 ή φυλλικό οξύ, τότε χρειάζεται η λήψη συμπληρώματος διατροφής.
  • Εάν θέλετε να καταναλώνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο και περιστασιακά. Τις ημέρες που επιλέγετε να πίνετε μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ σε 1 μερίδα για τις γυναίκες και 2 μερίδες για τους άνδρες (1 μερίδα αντιστοιχεί σε 150 ml κρασί ή 350 ml μπύρα ή 45 ml από τζιν, βότκα, ουίσκι, ρούμι).
  • Ενυδατωθείτε σωστά. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζετε ότι πίνετε επαρκές νερό για να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε υγρά (3,7 λίτρα/ημέρα για τους άνδρες και 2,7 λίτρα/ημέρα για τις γυναίκες).
  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης τρόφιμα, ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο. Η ποικιλία θρεπτικών συστατικών συμβάλει ώστε να έχετε επαρκή πρόσληψη σε συστατικά με αντιοξειδωτική δράση (βιταμίνη C και E, ω-3 λιπαρά οξέα). Αυτά συμβάλουν στη διαχείριση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Επίσης, η ισορροπημένη διατροφή με όλες τις ομάδες τροφίμων συμβάλει στη διαχείριση της κόπωσης.
  • Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, ακολουθήστε ένα υγιή ρυθμό απώλειας βάρους, 0,5-1 κιλό/εβδομάδα. Είναι σημαντικό να παραμείνετε σε ένα υγιές βάρος αποφεύγοντας το πολύ χαμηλό τελικό βάρος και την επαναπρόσληψη του χαμένου βάρους. Απευθυνθείτε σε επαγγελματία Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ο οποίος είναι ο αρμόδιος να σας κατευθύνει σε αυτό το θέμα.
  • Περιορίστε το αλάτι εάν το παρακάνετε. Για τους ενήλικες συστήνεται η ημερήσια πρόσληψη σε αλάτι να είναι λιγότερο από 5 γρ/ημέρα, δηλαδή όχι περισσότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού. Στην πράξη, μπορείτε να αποφύγετε την προσθήκη αλατιού στο φαγητό μετά το μαγείρεμα, να μειώσετε την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων και να μαγειρέψετε με λιγότερο αλάτι.

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img