spot_img

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα-Πρόληψη και Προστασία

Δρ. Σταύρος Σηφάκης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ο Dr Σταύρος Σηφάκης είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Παν/μιου Κρήτης, Δ/ντης ΕΣΥ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Μετεκπαιδευθείς στο UCONN Health Center, Connecticut, USA & στο Harris Birthright Research Center for Metal Medicine, London, UK, Κάτοχος του Fetal Medicine Diploma, Επιστημονικός Διευθυντής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ Κρήτης. Μας μιλά στο Bybusmagazine για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που αφορά την κοινωνία μας.

Κε Σηφάκη τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και γιατί μας ανησυχούν?

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι συχνές αιτίες νοσηρότητας και σοβαρών επιπλοκών, στα οποία όμως υπάρχει δυνατότητα πρόληψης. Λοίμωξη από χλαμύδια και γονόκοκκο μπορεί να οδηγήσουν σε πυελική φλεγμονώδη νόσο που σχετίζεται με υπογονιμότητα, με εξωμήτρια κύηση και με χρόνιο πυελικό άλγος στο 10-20% των περιπτώσεων. Tα ΣΜΝ μπορεί ακόμη να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην κύηση όπως αποβολές, ενδομήτριο θάνατο, πρόωρο τοκετό και συγγενείς ανωμαλίες. Τέλος, η παρουσία των νοσημάτων αυτών μπορεί να διευκολύνουν τη μόλυνση από τον HIV, Συνεπώς είναι καθοριστικής σημασίας η πρωτογενής πρόληψη της μετάδοσης των νοσημάτων αυτών.

Υπάρχουν προγράμματα και στρατηγικές πρόληψης των νοσημάτων αυτών?

Η ολοκληρωμένη στρατηγική της πρόληψης των ΣΜΝ βασίζεται στις εξής κύριες προσεγγίσεις: α) αποτελεσματική αγωγή υγείας με επιμόρφωση και συμβουλευτική στα άτομα για τους τρόπους αποφυγής των ΣΜΝ, β) εμβολιασμός πριν την ενδεχόμενη έκθεση για νοσήματα στα οποία υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, γ) αναγνώριση των συμπτωματικών αλλά και ασυμπτωματικών φορέων του ΣΜΝ, δ) αποτελεσματική διάγνωση, θεραπεία, συμβουλευτική και παρακολούθηση των προσβεβλημένων ατόμων, ε) εκτίμηση, θεραπεία και συμβουλευτική των σεξουαλικών συντρόφων των ατόμων που έχουν προσβληθεί από ΣΜΝ.

Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες και ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο?

Η εκτίμηση της σεξουαλικής υγείας μέσω της λήψεως ενός ιστορικού της σεξουαλικής ζωής είναι σημαντική για την αναγνώριση φορέων ή νοσούντων και για την επίτευξη συμβουλευτικής πρόληψης. Παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερη συχνότητα ΣΜΝ αποτελούν οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, α απόκτηση νέου συντρόφου, η πρόσφατη νόσηση του ερωτικού συντρόφου από ΣΜΝ, η σποραδική ή καθόλου χρήση προφυλακτικού σε επαφές με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή με άτομα που έχουν εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η ερωτική επαφή για χρήματα ή ναρκωτικά. Ειδικές κατηγορίες στην στρατηγική πρόληψης, αντιμετώπισης και συμβουλευτικής για ΣΜΝ αποτελούν οι έφηβοι-ες, οι έγκυες, άτομα με HIV, άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές με άντρα, και τα διεμφυλικά άτομα – καθώς η πιθανότητα απόκτησης ενός ΣΜΝ είναι αυξημένη στις πληθυσμιακές αυτές ομάδες.

Τι γίνεται σήμερα με το AIDS?

Όλα τα ενήλικα άτομα αλλά και οι έφηβοι-ες πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον μια φορά σε έλεγχο (screening) για τυχόν φορεία στον HIV. Επιπλέον, κάθε φορά που γίνεται έλεγχος – για διάφορους λόγους – για ύπαρξη ΣΜΝ πρέπει να γίνεται και έλεγχος για HIV. Ο έλεγχος για άλλους παράγοντες εξαρτάται από το ιστορικό, τη σεξουαλική δραστηριότητα, τα δημογραφικά στοιχεία (π.χ. ηλικία, πληθυσμιακή ομάδα, εργασία κτλ)

Πως μπορούν να βοηθηθούν τα άτομα που πάσχουν από ΣΜΝ ή είναι σε αυξημένο κίνδυνο?

Κατάλληλες παρεμβάσεις με τη μορφή συμβουλευτικής και καθοδήγησης μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα απόκτησης ΣΜΝ από σεξουαλικά ενεργούς εφήβους-ες αλλά και από ενήλικες με δυσανάλογα αυξημένη συχνότητα ΣΜΝ. Αυτές περιλαμβάνουν συμβουλευτική από ιατρό ή ψυχολόγο ή επαγγελματία υγείας με ειδίκευση στην σεξουαλική αγωγή, τηλεφωνική υποστήριξη ή διαδικτυακή ενημέρωση από αξιόπιστα  ΜΜΕ. Ειδικότερα στη διαπροσωπική επαφή και συνεδρία με τον επαγγελματία στην σεξουαλική αγωγή θα γίνει ενημέρωση αλλά και εκτίμηση του βαθμού κατανόησης και γνώσης από το άτομο για τα ΣΜΝ και τη μεταδοτικότητα τους, συζήτηση για την σεξουαλική του δραστηριότητα και συμπεριφορά, εκτίμηση της διάθεσης του για απαραίτητες αλλαγές και καθορισμός βημάτων για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου.

Υπάρχουν προστατευτικά εμβόλια?

O εμβολιασμός είναι σημαντικό μέσον για την πρόληψη αρκετών νοσημάτων τα οποία είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα ή που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. α) εμβόλιο για ηπατίτιδα Α: άνδρες που έχουν επαφή με άνδρα, μη ανοσοποιημένα άτομα με χρόνια ηπατική νόσο, άτομα με φορεία για HIV και άτομα με παράγοντες κινδύνου για ηπατίτιδα Α όπως πχ χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών, β) εμβόλιο για ηπατίτιδα Β: για μη ανοσοποιημένα άτομα με παράγοντες κινδύνου για ΣΜΝ όπως π.χ. χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών
άνδρες που έχουν επαφή με άνδρα, άτομα με φορεία για HIV, γ) εμβόλιο για τον ιό του θηλώματος HPV (human papilloma virus): για όλα τα αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 με 26 έτη, δ) εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο: άτομα εκτεθειμένα σε περιόδους έξαρσης λοιμώξεων με μηνιγγιτιδόκοκο, με φορεία για HIV και άνδρες που έχουν επαφή με άνδρα

Η αντισύλληψη βοηθά στην αποτροπή της λοίμωξης από ΣΜΝ?

Η πρόληψη των ΣΜΝ περιλαμβάνει την χρήση αντισύλληψης με τη μέθοδο φραγμού, δηλαδή το αντρικό και το γυναικείο προφυλακτικό. Ιδιαίτερα η χρήση του αντρικού προφυλακτικού σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για λοίμωξη από HIV, χλαμύδια, γονόρροια, ιό απλού έρπητα και HPV.

Υπάρχουν φάρμακα που περιορίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης?

Υπάρχουν και πρακτικές αντιμικροβιακής αγωγής που περιλαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία για πρόληψη, προφύλαξη πριν και μετά την επαφή για τυχόν μόλυνση από τον HIV καθώς και κατασταλτική αντι-ιική θεραπεία σε άτομα με ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων για να εμποδιστεί η μετάδοση στον ερωτικό σύντροφο.

Παίρνει αγωγή και ο ερωτικός σύντροφος?

Η χορήγηση αγωγής στον ερωτικό σύντροφο ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με χλαμυδιακή ή γονοκοκκικη λοίμωξη – και δεν είναι εφικτή η άμεση κλινική και εργαστηριακή εξέταση  –  μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επαναμόλυνσης

Είναι αλήθεια ότι η περιτομή στους άντρες βοηθά?

Έχει αποδειχθεί ότι η περιτομή μειώνει την πιθανότητα λοίμωξης από HIV σε ετερόφυλους άντρες καθώς επίσης και της λοίμωξης από HPV και έρπητα γεννητικών οργάνων.

Ευχαριστούμε τον Dr Σηφάκη Σταύρο για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που απασχολεί αρκετό πληθυσμό!!

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img