spot_img

Σπιτικό τσουρέκι

Το πιο αφράτο, μαστιχωτό και αρωματικό τσουρέκι από τον Σεφ Γιώργο Τσούλη! Πιο νόστιμο δεν γίνετε!

#tsoulotip:1. Το τσουρέκι γενικά χρειάζεται πολύ ζύμωμα, καθώς όσο πιο πολύ το χτυπάμε τόσες περισσότερες ίνες δημιουργούμε στη ζύμη. 2. Καταλαβαίνουμε ότι το τσουρέκι είναι έτοιμο, όταν πιέζουμε την επιφάνεια του και επανέλθει στην αρχική του μορφή.

ΥΛΙΚΑ

120 ml γάλα πλήρες, χλιαρό

3 κ.γ. μαγιά ξηρή

100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

3/4 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. μαστίχα, τριμμένη

1/4 κ.γ. μαχλέπι, τριμμένο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

3 μεγάλα αυγά

150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους

2 κρόκους, αραιωμένους με λίγο νερό, για το άλειμμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.

2.Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το σύρμα και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

3.Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά με το γάντζο, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να δημιουργείτε μια ομογενοποιημένη ζύμη.

4.Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.

5.Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 ώρα.

6.Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη παίρνουμε τη μισή, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδα, μήκους 15 εκ.

7.Ενώνουμε την άκρη κάθε λωρίδας και δημιουργούμε μια ωραία πλεξούδα (δείτε βίντεο).

8.Μεταφέρουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την άλλη μισή ζύμη, ώστε να κάνουμε δύο τσουρέκια.

9.Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι, για 30-40 λεπτά.

10.Αλείφουμε τα τσουρέκια με το άλειμμα κρόκου και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.

11.Αποσύρουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Πηγή:giorgostsoulis.com

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV