Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο.. μια σπιτική συνταγή που κάποιοι θα την απολαύσουν με ρύζι και κάποιοι με κιμά.. ο καθένας επιλέγει τι του αρέσει!!
Υλικά :
- 1 λάχανο αφράτο
- 500 γρ. κιμά ανάμεικτο (αρνί και χοιρινό ή μοσχάρι και χοιρινό)
- 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσ. άνηθο
- 1 φλ. ρύζι για γεμιστά
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αυγολέμονο:
- 2 κρόκους αβγών
- 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλση:
- Καθαρίζουμε το λάχανο και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι στο κέντρο
- Τοποθετούμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.
- Το βράζουμε για 7 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε καλά το κιμά
- Βγάζουμε ένα ένα το λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
- Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
- Στρώνουμε στη βάση μιας κατσαρόλας λαχανόφυλλα Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
- Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει.
- Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.