Ένα 10ήμερο με κακό ή λίγο ύπνο αρκεί για να μας «χαλάσει» την αντίδραση του οργανισμού και μας κάνει να ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε, καταστρέφοντας μνήμη και αντανακλαστικά.
Δέκα μέρες με στέρηση ύπνου, προκαλούν τέτοιες βλάβες στον οργανισμό, που δεν αποκαθίστανται με μια εβδομάδα ξεκούρασης.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας οδηγεί σε περιορισμένο ύπνο, ο οποίος με τη σειρά του παρεμβαίνει στον κιρκάδιο ρυθμό μας, τον ρυθμό που ορίζει την ετοιμότητα στο βάδισμα, την προσοχή στα αντακλαστικά, τη γνωστική επάρκεια και τη μνήμη.
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, προκαλώντας συμπεριφορικές, κινητικές και νευροφυσιολογικές αντιδράσεις. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται ελλείμματα προσοχής και μνήμης, αυξημένος κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων, καρδιακά προβλήματα και σειρά άλλων ιατρικών ζητημάτων. Παρόλα αυτά, ενώ ορισμένες έρευνες έχουν ασχοληθεί με την ανάρρωση μετά από χρόνια στέρηση ύπνου, δεν είναι σαφές πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει κάποιος, πλήρως, από παρατεταμένες περιόδους ελλειμματικού ύπνου.
In.gr