spot_img

Τα κρασιά της Κρήτης

«Τα κρασιά της Κρήτης αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο στην Ελληνική οινική παραγωγή. Οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, οι ποικιλίες που δεν συναντώνται πουθενά αλλού και η παράδοση χιλιετιών, κάνουν την Κρήτη να διεκδικεί ευθέως την θέση που της αξίζει! ».

Σίγουρα η Νεμέα, η Ζίτσα και η Νάουσα είναι περιοχές που θα αναφέρει πρώτες ένας οινόφιλος, αλλά… δεν είναι οι μόνες. Μαζί με αυτές, η – σχετικά – άγνωστη Κρήτη, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο στην Ελληνική οινική παραγωγή. Οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, οι ποικιλίες που δεν συναντώνται πουθενά αλλού και η παράδοση χιλιετιών, κάνουν την Κρήτη να διεκδικεί ευθέως την θέση που της αξίζει! Σημειώστε επίσης, ότι ο αμπελώνας της Κρήτης καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον Οινικό χάρτη της Ελλάδας (12.8%) και αποτελεί μια από τις εννέα αμπελουργικές περιφέρειες!

Οι ποικιλίες

Και πάμε να γνωρίσουμε στα γρήγορα τις ποικιλίες του Κρητικού αμπελώνα.

Βηλάνα

Η πλέον φυτεμένη λευκή ποικιλία της Κρήτης, τα τελευταία χρόνια κατάφερε να αποκαλύψει όλες της πτυχές της γοητείας της. Η σύγχρονη οινοποίηση διατηρεί όλη την φρεσκάδα του χαρακτήρα της: λεπτό άρωμα και μια λεμονάτη, δροσιστική γεύση.

Βιδιανό

Είναι ακόμα δύσκολο να βρεί κάποιος κρασιά από αυτήβν την ποικιλία, αλλά είναι άμεσα ορατό ότι σε λίγα χρόνια το χαρισματικό αυτό σταφύλι θα γίνει η λευκή πρωταγωνίστρια της Κρήτης. Μοναδικό βερικοκένιο άρωμα, γευστικός πλούτος και κρεμώδης γεύση! Δίκαια το αποκαλούν ήδη το… Viognier της Ελλάδας και μένει να περιμένουμε τους ιδιαίτερους πειραματισμούς των παραγωγών στην παλαίωση και το πέρασμά της σε βαρέλι.

Δαφνί

Πολλοί ήταν αυτοί που – δικαίως – πριν μερικά χρόνια θεωρούσαν ότι αποτελούσε μια «ποικιλία υπο εξαφάνιση». Ευτυχώς όμως, υπάρχουν αμπελουργοί που επέμειναν και το… κακό δεν έγινε. Η μοναδική προσωπικότητα του, το βάφτισε… Με αρώματα που θυμίζουν το φυτό Δάφνη, μέτριο σώμα και μαλακή γεύση, μας κάνει να περιμένουμε ιδιαίτερες συγκινήσεις στο μέλλον.

Θραψαθήρι

Καλλιεργείται σε ολόκληρη την Κρήτη και παράγει οίνους με πλούτο στην γεύση και εξαιρετική ισορροπία. Κεντρικό στοιχείο στην προσωπικότητά τους, είναι η ένταση στα αρώματα βοτάνων, που του χαρίζουν ιδιαίτερη προσωπικότητα στα λευκά κρασιά (ΠΟΠ Σητείας). Μέχρι πρίν μερικά χρόνια, η τάση να οξειδώνεται εύκολα, είχε κάνει πολλούς να το αποφεύγουν. Μια… τάση που έσωσε – για άλλη μια φορά – η σύγχρονη αντίληψη και γνώση των νέων οινοποιών, ανοίγοντάς του ξανά τις πόρτες στην αγορά.

Κοτσιφάλι

Κάποιοι το είπαν «Της Κρήτης το Merlot», από το μαλακό του χαρακτήρα. Γλυκόπιοτο, γεμάτο αρώματα δαμάσκηνων, κυρίως, βρίσκει όλο και πιο συχνά το δρόμο για την εμφιάλωση σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις. Ιδανική η μίξη του με πιο «στυφές» ποικιλίες όπως το Μανδηλάρι. Χωρίς πολλά λόγια, δοκιμάστε τα εξαιρετικά ΠΟΠ Πεζών αλλά και από τις και Αρχάνες: Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι αλλά και Syrah, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα… σχέση!

Λιάτικο

«Βαφτίστηκε» από την ιδανική εποχή του χρόνου που ωριμάζει: Ιούλιος… Ιουλιάτικο… Λιάτικο!… Όπως κάθε ερυθρή ποικιλία με λεπτό φλοιό, το Λιάτικο δεν θα μπορούσε παρά να είναι απαιτητικό στην καλλιέργεια, όσο και ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες. Η λύση, είναι να κρατηθούν χαμηλά οι στρεμματικές αποδόσεις και αν τα σταφύλια ωριμάσουν σωστά, το Λιάτικο θα «γεννηθεί»με εξαιρετική τελειότητα: μαλακός χαρακτήρας, γεμάτο με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, βοτάνων και λουλουδιών!

Malvasia di Candia

Κεντρική ποικιλία στον ξακουστό «Μαλβάζιο οίνο», σήμερα ακολουθεί τον δικό της ανεξάρτητο δρόμο, ποντάροντας δικαίως στα εξαιρετικά της αρώματα και στην διαφορετικότητα που περιέχει. Με άλλα λόγια, σήμερα η Κρήτη έχει άλλο ένα «δυνατό χαρτί» που υπηρετεί τα ξηρά αρωματικά και γλυκά κρασιά.

Μανδηλάρι

Το είπαν και βασιλιά σε σχέση με όλες τις ποικιλίες του νησιού. Και αυτό το τόσο σπουδαίο ερυθρό σταφύλι, διαθέτει αυτή την έμφυτη «αγριάδα» , σαν αποτέλεσμα της οξύτητας που το χαρακτηρίζει αλλά και στις τόσο δυνατές τανίνες του. Ιδανικά χαρακτηριστικά για να αποτελεί ένα κρασί που θα αναμειχθεί και με άλλα, χαρίζοντάς τους – στο σύνολο – έναν στιβαρό χαρακτήρα.

Μοσχάτο Σπίνας

Τι μπορεί να παράγει μια τόσο μικρή ρόγα, θα το καταλάβει κανείς αν το δοκιμάσει έστω και μια φορά. Μικρό «αδερφάκι» του Μοσχάτου, παίρνει το όνομά του από την κοινότητα της Σπίνας στην επαρχία Σελίνου των Χανίων. Εκρηκτικό το άρωμα του σταφυλιού, ενώ η λεπτή του φλούδα, θα δώσει στο κρασί μια τόσο λεπτή και ευγενική γεύση, που το κάνει ένα εξαιρετικό λευκό ξηρό, αποφεύγοντας όμως τους δρόμους του γλυκού ή του ημίγλυκου.

Πλυτό

Παρέμενε ξεχασμένο για χρόνια, μέχρι την στιγμή που έκανε ξανά την εμφάνισή του. Με μια ιδιαίτερα δροσιστική οξύτητα και την παρουσία του λεμονιού, έκανε τους παραγωγούς να επενδύσουν επάνω του, δημιουργώντας ελαφριά και φρέσκα μονοποικιλιακά κρασιά. Συχνά θα… συνεργαστεί και με πιο πλούσιες ποικιλίες όπως το Βιδιανό δημιουργώντας μαζί ένα σπάνιο «νεύρο».

Ρωμέικο

Με καταγωγή από την περιοχή των Χανίων, θα δώσει ζωηρά ερυθρά κρασιά, με υψηλό ποσοστό αλκοόλ και μέτρια οξύτητα. Από αυτό παράγεται και το παραδοσιακό κρασί «Μαρουβάς» με την τόσο ιδιαίτερη γεύση.

Πηγή:oinotypo.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV