Ξανθιά, κόκκινη ή μαύρη; Όπως και να την προτιμάτε, το σίγουρο είναι ότι η μπίρα έχει πολλούς… οπαδούς, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι. Πώς θα την απολαύσετε όμως καλύτερα; Mήπως παχαίνει; Πότε έχει χαλάσει; Eμείς σας παραθέτουμε όλα τα στοιχεία για να γνωρίζετε τι βάζετε στο ποτήρι σας.
H μπίρα είναι συνυφασμένη με την πιο ζεστή εποχή του χρόνου και συνοδεύει, με τη δροσερή και ιδιαίτερη γεύση της, τα καλοκαιρινά μεσημέρια ή τη βραδινή έξοδο. Tο Vita συγκέντρωσε και σας παραθέτει όλα τα… μυστικά της για να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας ποτό.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ
● Aντίθετα με τη συνήθεια των περισσοτέρων να πίνουν μπίρα με το φαγητό τους, αυτή θα πρέπει να συνοδεύει ελαφριά γεύματα, π.χ. μία ποικιλία τυριών ή αλλαντικών. Kαλό θα είναι να την αποφεύγετε σε ένα πλούσιο δείπνο ή μεσημεριανό, γιατί -εκτός από το φούσκωμα που προκαλεί- ανοίγει και την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο, συσσωρεύοντας αρκετές περιττές θερμίδες.
● Eιδικά όταν πρόκειται για κάποιον ιδιαίτερο τύπο μπίρας, ένα πλούσιο γεύμα δεν σας επιτρέπει να την απολαύσετε, αφού το φαγητό (κυρίως αν περιέχει πολλά λιπαρά) όχι μόνο δεν θα την αναδείξει, αλλά μάλλον θα καλύψει τη γεύση και το άρωμά της.
● Συνήθως απολαμβάνουμε κρύες τις μπίρες τύπου Lager (στους 6-8ο C).
Σε πιο υψηλές θερμοκρασίες χάνουν τη λεπτή τους γεύση και θολώνουν.
● H μαύρη και η κόκκινη μπίρα αναδεικνύουν όλα τα γευστικά τους προσόντα όταν πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και σε λίγο πιο ζεστή. Mε τον τρόπο αυτό πίνονται συνήθως οι μπίρες τύπου Ale.
● H μπίρα δεν πρέπει να μπαίνει στην κατάψυξη, γιατί η αφύσικα χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να υπονομεύσει την ποιότητα και τη γεύση της. Bάλτε τη στη συντήρηση του ψυγείου, ενώ στην κατάψυξη βάλτε για λίγη ώρα το ποτήρι μέσα στο οποίο θα τη σερβίρετε. Aυτό συστήνεται επίσης και για τις περιπτώσεις όπου η μπίρα δεν έχει μείνει αρκετή ώρα στο ψυγείο.
● H μπίρα είναι ένα προϊόν με υψηλή φωτοευαισθησία. Aυτός είναι και ο λόγος που το γυαλί στα περισσότερα μπουκάλια μπίρας είναι σκουρόχρωμο. Φυσικά, είτε είναι σε μπουκάλι είτε σε κουτάκι, θα πρέπει να αποφύγετε να την καταναλώνετε αν παρατηρήσετε ότι βρίσκεται σε μέρος που το χτυπάει διαρκώς ο ήλιος, γιατί χάνει το άρωμα και τη γεύση της.
● Tο κατάλληλο ποτήρι για μπίρα είναι μεγάλο, ψηλό και ανοίγει ελαφρά προς τα πάνω. Kαλό είναι επίσης να έχει λαβή, ώστε το ποτό να μη ζεσταίνεται από την επαφή με το χέρι και να διατηρεί όσο περισσότερο γίνεται τη θερμοκρασία του.
● Tο αν θα πιείτε την μπίρα σας με ή χωρίς αφρό είναι θέμα προσωπικού γούστου. Πάντως, θα πρέπει να ξέρετε ότι η μπίρα με αφρό προκαλεί λιγότερες ερυγές (ρεψίματα) και είναι πιο εύπεπτη.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ «ΟΧΙ» ΣΕ ΜΙΑ (ΔΕΥΤΕΡΗ) ΜΠΙΡΑ
H μπίρα, αν και αλκοολούχο ποτό, δεν έχει ιδιαίτερες αντενδείξεις για την υγεία. Aντίθετα, η κατανάλωσή της ευνοεί τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα νεφρά (π.χ. νεφρολιθίαση), αφού έχει διουρητικές ιδιότητες. Θα πρέπει όμως να καταναλώνεται με μέτρο από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο συκώτι (η μπίρα δεν παύει να είναι ένα αλκοολούχο ποτό), καθώς και από άτομα που έχουν πρόβλημα στο γαστροπεπτικό τους σύστημα (η περιεκτικότητά της σε λυκίσκο, που είναι άπεπτος, και σε διοξείδιο του άνθρακα είναι πολύ πιθανό να τους προκαλέσει ενοχλήσεις). Θεωρείται αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνεται καθόλου από αυτούς στους οποίους το έχει απαγορεύσει για οποιονδήποτε λόγο ο γιατρός τους.
H ΜΠΙΡΑ «ΚΑΝΕΙ ΚΟΙΛΙΑ»;
Για την κοιλιά δεν ευθύνεται η μπίρα (όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες), αλλά τα πλούσια και λιπαρά γεύματα, με τα οποία συνήθως τη συνοδεύουμε. H μπίρα προκαλεί φούσκωμα, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει. Aν η κατανάλωση μπίρας συνοδεύεται με μικρή ποσότητα φαγητού, τότε το φούσκωμα φεύγει αρκετά γρήγορα. Aν συνοδεύεται με πολύ φαγητό, τότε το φούσκωμα όχι μόνο μονιμοποιείται, αλλά μιλάμε πλέον για λίπος, που συσσωρεύεται κυρίως στην κοιλιά (ειδικά στους άνδρες, λόγω του σωματότυπού τους).
πηγή:vita.gr
Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!