Φτιάξτε και σεις τα πιο αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια με ίνες !!!
Για το προζύμι
- 150 γρ Γάλα
- 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 50 γρ νωπή μαγιά
- 1 κτσ ζάχαρη
Για την ζύμη
- 900 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 100 γρ Γάλα
- 250 γρ Κεφίρ
- 100 γρ Βούτυρο Αγελάδος (λιωμένο)
- 2 μέτρια αυγά
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 γρ μαστίχα (4-5 δάκρυα)
- 1/2 κτγ κάρδαμο (κακουλέ)
- 1 κτγ μαχλέπι
- 1/2 κτγ αλάτι
- 270 γρ ζάχαρη
- 1 κτγ μαγειρική σόδα
- 2 βανιλίνες
- 50 γρ ηλιέλαιο
Για το άλειμμα
- 1 μέτριο αυγό
Για το πασπάλισμα
- Σουσάμι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τις νωπές μαγιές, το γάλα, την ζάχαρη, τα 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και κάνουμε στόφα τον φούρνο, ανοίγοντας τον φούρνο στις αντιστάσεις για 1 λεπτό στους 50 c, τον κλείνουμε και έπειτα βάζουμε μέσα το προζύμι να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Μετράμε και κόβουμε στην μεζούρα που λέει 100 γρ το βούτυρο αγελάδος και το λιώνουμε σε ένα σκεύος.
- Σε έναν πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα, το κάρδαμο , το αλάτι, το μαχλέπι , τις βανίλιες , την μαγειρική σόδα, την μισή ποσότητα σπό την συνολική ζάχαρη (135 γρ ) και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μείγμα με τα μπαχαρικά , το γάλα, το Κεφίρ , τα αυγά ,το λιωμένο βούτυρο, το προζύμι που φτιάξαμε, την υπόλοιπη ζάχαρη , το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για τσουρέκι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο ζυμώνοντας πολύ καλά.
- Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί στον φούρνο που τον έχουμε κάνει στόφα όπως ακριβώς και με το προζύμι.
- Μετράμε 9 μπαλάκια των 200-220 γρ. το καθένα και φτιάχνουμε τις πλεξούδες.
- Σε ένα πυρέξ 25χ30 εκ. βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε το πρώτο τσουρέκι.
- Σηκώνουμε την λαδόκολλα να κάνει χώρισμα ανάμεσα στα τσουρέκια , βάζουμε και το δεύτερο και με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε και το 3ο.
- Αλείφουμε με ένα αυγό που έχουμε χτυπήσει σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30-40 λεπτά.
- Τα ξανά αλείφουμε με αυγό πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-55 λεπτά στους 190 c.
- Στην μισή ώρα μπορούμε να τοποθετήσουμε μια λαδόκολλα έτσι ώστε να μην πάρουν έξτρα χρώμα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και έπειτα τα βάζουμε πάνω σε σχάρα.
- Μόλις κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα πιο αφράτα τσουρέκια με ίνες είναι έτοιμα να τα απολαύσετε!!
Καλή σας επιτυχία και Καλό Πάσχα!!
πηγή:live-kitchen.gr
Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!