spot_img

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια με κεφίρ χωρίς μίξερ!!!

Φτιάξτε και σεις τα πιο αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια με ίνες !!!

Για το προζύμι

  • 150 γρ Γάλα
  • 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 50 γρ νωπή μαγιά
  • 1 κτσ ζάχαρη

Για την ζύμη

  • 900 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ Γάλα
  • 250 γρ Κεφίρ
  • 100 γρ Βούτυρο Αγελάδος  (λιωμένο)
  • 2 μέτρια αυγά
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 γρ μαστίχα (4-5 δάκρυα)
  • 1/2 κτγ κάρδαμο (κακουλέ)
  • 1 κτγ μαχλέπι
  • 1/2 κτγ αλάτι
  • 270 γρ ζάχαρη
  • 1 κτγ μαγειρική σόδα
  • 2 βανιλίνες
  • 50 γρ ηλιέλαιο

Για το άλειμμα

  • 1 μέτριο αυγό

Για το πασπάλισμα

  • Σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε  τις νωπές μαγιές, το γάλα, την ζάχαρη, τα 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  2. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και κάνουμε στόφα τον φούρνο, ανοίγοντας τον φούρνο στις αντιστάσεις για 1 λεπτό στους 50 c, τον κλείνουμε και έπειτα βάζουμε μέσα το προζύμι να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Μετράμε και κόβουμε στην μεζούρα που λέει 100 γρ το βούτυρο αγελάδος  και το λιώνουμε σε ένα σκεύος.
  4. Σε έναν πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα, το κάρδαμο , το αλάτι, το μαχλέπι , τις βανίλιες , την μαγειρική σόδα, την μισή ποσότητα σπό την συνολική ζάχαρη (135 γρ ) και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μείγμα με τα μπαχαρικά , το γάλα, το Κεφίρ , τα αυγά ,το λιωμένο βούτυρο, το προζύμι που φτιάξαμε, την υπόλοιπη ζάχαρη , το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
  6. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για τσουρέκι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  7. Προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο ζυμώνοντας πολύ καλά.
  8. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί στον φούρνο που τον έχουμε κάνει στόφα όπως ακριβώς και με το προζύμι.
  9. Μετράμε 9 μπαλάκια των 200-220 γρ. το καθένα και φτιάχνουμε τις πλεξούδες.
  10. Σε ένα πυρέξ 25χ30 εκ. βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε το πρώτο τσουρέκι.
  11. Σηκώνουμε την λαδόκολλα να κάνει χώρισμα ανάμεσα στα τσουρέκια , βάζουμε και το δεύτερο και με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε και το 3ο.
  12. Αλείφουμε με ένα αυγό που έχουμε χτυπήσει σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30-40 λεπτά.
  13. Τα ξανά αλείφουμε με αυγό πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-55 λεπτά στους 190 c.
  14. Στην μισή ώρα μπορούμε να τοποθετήσουμε μια λαδόκολλα έτσι ώστε να μην πάρουν έξτρα χρώμα.
  15. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και έπειτα τα βάζουμε πάνω σε σχάρα.
  16. Μόλις κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα πιο αφράτα τσουρέκια με ίνες είναι έτοιμα να τα απολαύσετε!!

Καλή σας επιτυχία και Καλό Πάσχα!!

πηγή:live-kitchen.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV