spot_img

Θυρεοειδής και Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι στη χώρα μας, λόγω της σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας και της έκθεσης στον ήλιο και τη θάλασσα, μπορεί να επηρεάσει άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους που έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα.

Το καλοκαίρι είναι συνήθως η εποχή, όπου τα περισσότερα άτομα με θυρεοειδική δυσλειτουργία νιώθουν κατά πολύ καλύτερα από ότι άλλες εποχές του χρόνου. Αυτό συμβαίνει περίπου στο 90% των ατόμων με αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδούς. Παρατηρείται μάλιστα ότι άτομα με Hashimoto θυρεοειδίτιδα νιώθουν κατά πολύ καλύτερα, από ότι άτομα με νόσο του Graves.

Οι ειδικοί παρατηρούν, ωστόσο, ότι πολλά άτομα που πάσχουν από θυρεοειδική δυσλειτουργία δεν νιώθουν ευεξία μόλις η θερμοκρασία  ανεβαίνει πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα φαίνεται να επηρεάζονται οι πάσχοντες και από την εναλλαγή της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής καταιγίδας. Προφανώς αυτό συμβαίνει, επειδή επηρεάζεται ο ήδη βεβαρημένος μεταβολισμός του ατόμου. Καλείται άμεσα να ανταπεξέλθει και να προσαρμόσει τη λειτουργία του.

Τι να προσέξετε με τα φάρμακά σας

Αν έχετε κάποια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και παίρνετε φάρμακα, το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:

  • Η θυροξίνη είναι ευαίσθητη στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και δεν πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών C.
  • Aν υπάρχει ο φόβος ότι τα φάρμακά σας έχουν μείνει σε υψηλή θερμοκρασία έστω και για λίγο, θα πρέπει να αντικατασταθούν.
  • Εκτός από τη ζέστη, θα πρέπει επίσης να προσέχετε να μην έχετε τα χάπια σας σε σημείο με έκθεση στον ήλιο ή την υγρασία.
  • Όταν ταξιδεύετε το καλοκαίρι, μην βάζετε τα φάρμακα στο χώρο των αποσκευών ή μέσα σε βαλίτσες όπου μπορεί να αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έχετε τα φάρμακα σε ένα τσαντάκι μαζί σας.

Τα χάπια της θεραπείας θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου, επειδή διαφορετικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Σημαντικό είναι να δίνεται μεγάλη προσοχή στο χαρτάκι πληροφοριών που εμπεριέχει η συσκευασία του φαρμάκου, όσον αφορά την αποθήκευση και διατήρησή του.

Είναι σημαντικό, επειδή αν χάσει τη δράση του το φάρμακο, αυτό θα φανεί άμεσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, όπου θα αρχίσουν να επανέρχονται τα συμπτώματα της νόσου, σε μεγάλο βαθμό. Η ευκολότερη μέθοδος αποθήκευσης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι το ψυγείο. Καλό θα ήταν να αποθηκευτούν σε ένα δοχείο τροφίμων το οποίο να μην επιτρέπει την υγρασία του ψυγείου να επηρεάζει τη δράση του φαρμάκου.

Βασιλική Τριάντη (MD, MSc, PhD), Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

πηγή:naturanrg.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img