Τα άτομα με νευρική βουλιμία τρώνε και στη συνέχεια καθαρίζουν ή προσπαθούν να απαλλαγούν από το φαγητό ή το βάρος.
Η νευρική βουλιμία, που ονομάζεται επίσης βουλιμία, είναι μια διατροφική διαταραχή. Οι διατροφικές διαταραχές είναι καταστάσεις ψυχικής υγείας που μπορεί να είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή. Εάν έχετε διατροφική διαταραχή, μπορεί να έχετε εμμονή με το φαγητό και το βάρος. Αυτή η εμμονή μπορεί να βλάψει τη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της νευρικής βουλιμίας και της διαταραχής υπερφαγίας;
Τα άτομα με νευρική βουλιμία τρώνε και στη συνέχεια καθαρίζουν ή προσπαθούν να απαλλαγούν από το φαγητό ή το βάρος. Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας τρέφονται με υπερφαγία αλλά δεν κάνουν κάθαρση. Επίσης, τα άτομα με βουλιμία έχουν συνήθως ένα υγιές βάρος για αυτούς. Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας έχουν συνήθως υπέρβαρο/παχυσαρκία.
Συμπτώματα και Αιτίες
Τα συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας μπορεί να είναι συμπεριφορικά, όπως η εύρεση άδειας συσκευασίας τροφίμων. Τα φυσικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν οδοντικά προβλήματα.
Τα σημεία και τα συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας μπορεί να είναι συμπεριφορικά, συναισθηματικά και σωματικά.
Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας;
Η νευρική βουλιμία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Τα άτομα με την πάθηση συχνά τρώνε φαγητά και εκκαθαρίζονται ιδιωτικά. Όμως τα άδεια περιτυλίγματα τροφίμων και οι συσκευασίες καθαρτικών μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια βουλιμίας. Άλλα συμπεριφορικά και συναισθηματικά συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας περιλαμβάνουν:
- Συχνές επισκέψεις στο μπάνιο, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα.
- Υπερβολική άσκηση.
- Ενασχόληση με την εικόνα του σώματος.
- Έντονος φόβος για αύξηση βάρους.
- Κατάθλιψη, άγχος ή κατάχρηση ουσιών.
- Αίσθημα εκτός ελέγχου.
- Αίσθημα ενοχής ή ντροπής για το φαγητό.
- Αποχώρηση κοινωνικά από φίλους και οικογένεια.
Τα σωματικά συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν οδοντικά προβλήματα. Ο αυτοπροκαλούμενος έμετος μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών σας από το οξύ του στομάχου σας. Τα δόντια σας μπορεί επίσης να φαίνονται καθαρά αντί για λευκά και να είναι πιο ευαίσθητα. Άλλα σωματικά συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πρησμένα μάγουλα ή σαγόνι.
- Γαστρεντερικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα και παλινδρόμηση οξέος.
- Ουλές, γρατζουνιές ή κάλοι στις αρθρώσεις σας (από αναγκαστικό εμετό).
- λιποθυμία.
- Ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους.
- Μυϊκή αδυναμία.
- Κατακόκκινα μάτια.
- Αφυδάτωση.
Τι προκαλεί τη νευρική βουλιμία;
Η ακριβής αιτία της νευρικής βουλιμίας δεν είναι γνωστή. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένας συνδυασμός γενετικής και μαθησιακής συμπεριφοράς. Εάν έχετε έναν συγγενή που έχει ή είχε μια διατροφική διαταραχή, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε εσείς.
Η λαϊκή κουλτούρα και τα μέσα ενημέρωσης ασκούν πίεση στους ανθρώπους να έχουν έναν συγκεκριμένο σωματότυπο. Αυτές οι εξωτερικές επιρροές μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα του σώματός σας και την αυτοεκτίμησή σας. Επίσης, το αίσθημα άγχους, αναστάτωσης ή εκτός ελέγχου μπορεί όλα να οδηγήσουν σε βουλιμία.
πηγή:healthweb.gr