spot_img

Το θαλασσινό αλάτι και η επίδραση του στην υγεία μας

Το θαλασσινό αλάτι όπως άλλωστε το υποδουλώνει και το όνομα του εξάγεται από τις θάλασσες και του ωκεανούς. Αυτό το είδος αλατιού μπορεί να παραχθεί με ελάχιστη επεξεργασία.

Πιο συγκεκριμένα το αλάτι αυτό εξάγεται μέσω της εξάτμισης του νερού είτε μέσω του ηλίου είτε μέσω τεχνητής θέρμανσης.

Η περιεκτικότητα του σε χλωριούχο νάτριο είναι 97% σε χλωριούχο κάλιο 2% και σε ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι 1%.

Το θαλασσινό αλάτι έχει τραχιά ύφη το οποίο υποδηλώνει πως είναι ανεπεξέργαστο. Το αλάτι αυτό έχει μια έντονη και ταυτόχρονα όχι τόσο αλμυρή γεύση. Το χρώμα του εξαρτάται από την περιεκτικότητα του σε ανόργανα στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα το αλάτι λευκού χρώματος προέρχεται από την επιφάνεια της συμπυκνωμένης άλμης ενώ το αλάτι που έχει γκρι χρώμα δείχνει πως έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ότι εξάγεται από το κατώτερο σημείο των λιμνών άλατος.

Το θαλασσινό αλάτι όταν δεν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία διότι:

  • Βοηθά στην διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας καθώς μεταφέρει θρεπτικά συστατικά μέσα και έξω από τα κύτταρα
  • Βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Στηρίζει την λειτουργία των επινεφριδίων τα οποία παράγουν σημαντικές ορμόνες όπως αδρεναλίνη, κορτιζόλη και νοραδρεναλίνη
  • Είναι σημαντικό συστατικό του πλάσματος του αίματος, του λεμφικού, του εξωκυττάριου και αμνιακού υγρού
  • Βοηθά στην επικοινωνία μυαλού και μυών ώστε να μπορείτε να κουνάτε τους μύες κατά παραγγελία μέσω της μεταφοράς νατρίου καλίου
  • Βοηθά στην αύξηση των νευρογλοιακών κυττάρων του εγκεφάλου τα οποία είναι υπεύθυνα για την δημιουργική σκέψη

Ακόμα θετικό για την υγεία είναι ότι το θαλασσινό αλάτι βρίσκεται στην φυσική του μορφή δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία και έτσι δεν περιέχει χημικά τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Για να μπορέσετε να απολαύσετε όλα τα οφέλη που προσφέρει το θαλασσινό αλάτι θα πρέπει να το χρησιμοποιείται σε έτοιμο φαγητό διότι όταν το θαλασσινό αλάτι διαλύεται ή χρησιμοποιείται στην μαγειρική χάνει τα ιχνοστοιχεία που περιέχει και γίνεται ισοδύναμο με το επιτραπέζιο αλάτι συγκριτικά με τα συστατικά που περιέχει.

Φίλιππος Σολάκης

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

πηγή:Logodiatrofis.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img