spot_img

Τόνος κονσέρβα σε λάδι ή νερό: Κάνει καλό ή κακό στην υγεία; Τι πρέπει να ξέρετε

Ο κονσερβοποιημένος τόνος υπάρχει σχεδόν σε κάθε κουζίνα σπιτιού. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, σχετικά φθηνός και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια στο ντουλάπι.

Παρά αυτά τα οφέλη, μπορεί να αναρωτιέστε εάν ο τόνος κονσέρβα είναι πραγματικά υγιεινή τροφή και πόσο ασφαλής είναι για κατανάλωση.

Τόνος κονσέρβα: Διατροφικά στοιχεία

Ο τόνος έχει πολλές ποικιλίες. Ωστόσο, συνολικά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.

Το εάν ο τόνος κονσέρβα συσκευάζεται σε λάδι ή νερό μπορεί να επηρεάσει τη θρεπτική του περιεκτικότητα. Ο κονσερβοποιημένος τόνος συσκευασμένος σε λάδι τείνει να είναι υψηλότερος σε θερμίδες και λίπος από τον κονσερβοποιημένο τόνο συσκευασμένο σε νερό.

Συνολικά, ο τόνος κονσέρβα τείνει να είναι υψηλότερος σε νάτριο από ό,τι ο φρέσκος. Ωστόσο, ο αριθμός των θερμίδων και των ποσοτήτων ολικού λίπους και κορεσμένου λίπους εξαρτάται από το εάν ο τόνος συσκευάζεται σε λάδι ή νερό.

Το περιεχόμενο θρεπτικών συστατικών μπορεί να διαφέρει από μάρκα σε μάρκα κονσέρβας, ανάλογα με τον τρόπο συσκευασίας του τόνου, επομένως είναι καλύτερο να ελέγξετε την ετικέτα

Ο τόνος κονσέρβα σε νερό μπορεί να είναι υψηλότερος σε docosahexaenoic acid (DHA). Το DHA είναι ένας τύπος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών.

Επιπλέον, τόσο ο φρέσκος όσο και ο κονσερβοποιημένος τόνος αποτελούν καλές πηγές αρκετών απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη D, το σελήνιο και το ιώδιο.

Τόνος κονσέρβα: Οφέλη για την υγεία

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου.

Συγκεκριμένα, είναι μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης. Διατηρείται επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένες μάρκες μπορούν να διαρκέσουν για 2-5 χρόνια στο ντουλάπι.

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι μια καλή επιλογή επειδή είναι χαμηλός σε θερμίδες αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει συσχετιστεί με οφέλη για την απώλεια βάρους.

Παρά το ότι έχει λίγα λιπαρά, ο τόνος κονσέρβα εξακολουθεί να θεωρείται καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα διαιτητικά λίπη που είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, των ματιών και του εγκεφάλου. Τα ψάρια γενικότερα θεωρούνται σημαντική πηγή αυτών των υγιών λιπαρών στη διατροφή, αν και μπορείτε επίσης να πάρετε ωμέγα-3 από φυτικές τροφές.

Η κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε τα ωμέγα-3 στη διατροφή σας. Οι τύποι και οι ποσότητες ω-3 λιπαρών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο κονσερβοποιημένου τόνου που επιλέγετε, οπότε διαβάστε τις ετικέτες εάν θέλετε να συγκρίνετε μάρκες.

Τέλος, παρά την κονσερβοποίηση, πολλές μάρκες κονσερβοποιημένου τόνου υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία, που περιέχουν μόνο τόνο, νερό ή λάδι και αλάτι. Ορισμένες μάρκες μπορεί επίσης να προσθέσουν καρυκεύματα ή ζωμό για επιπλέον γεύση.

Τόνος κονσέρβα: Πιθανά μειονεκτήματα

Η πιο βασική ανησυχία όσον αφορά τον τόνο είναι η περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Υπάρχουν επίσης ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα ως προς την περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο και την ασφάλεια της κάθε αυτής κονσέρβας.

Υδράργυρος και συνιστώμενη πρόσληψη τόνου

Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που συχνά υπάρχει στα ψάρια λόγω μόλυνσης του νερού. Η υψηλή έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Επειδή ο τόνος τρώει άλλα μικρά ψάρια που ενδέχεται να έχουν ήδη μολυνθεί με υδράργυρο, αυτό το μέταλλο μπορεί να συσσωρευτεί σε υψηλές συγκεντρώσεις στον τόνο. Έτσι, τείνει να είναι υψηλότερος σε υδράργυρο από άλλους τύπους ψαριών.

Η ποσότητα υδραργύρου εξαρτάται από τον τύπο τόνου. Σε γενικές γραμμές, οι πιο μεγαλόσωμες ποικιλίες τόνου, όπως οι bigeye και albacore, τείνουν να έχουν περισσότερο υδράργυρο.

Δεδομένου ότι ο κονσερβοποιημένος τόνος περιέχει συνήθως νεότερους και μικρότερους τύπους τόνου, είναι συνήθως χαμηλότερος σε υδράργυρο από τα κατεψυγμένα ή φρέσκα φιλέτα τόνου.

πηγή:fumara.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img