Η σούπα είναι ένα είδος φαγητού που μπορούμε να φτιάξουμε κυριολεκτικά με οτιδήποτε έχουμε στο σπίτι. Με 2-3 λαχανικά, ζωμό ή νερό και κανένα μυρωδικό, έχουμε φαγητό στο τραπέζι.
Η σημερινή πρόταση είναι λίγο κλασική, λίγο εξωτική και λίγο μοντέρνα.
Υλικά:
- 500γρ. κολοκύθα καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους*
- 3 καρότα, κομμένα σε κύβους*
- 1 πατάτα, κομμένη σε κύβους *
- ζωμός λαχανικών (τόσος ώστε να καλυφθούν ίσα ίσα τα λαχανικά)
- 1 κουταλάκι κύμινο
- 1 κουταλάκι κουρκουμάς
- 1/2 κουταλάκι harissa ή αποξηραμένο τσίλι
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
- ξύσμα και χυμός από μισό πορτοκάλι
- 1 κουταλιά τζίντζερ τριμμένο
- φρέσκος κόλιανδρος, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα, σωτάρουμε τα καρότα, την κολοκλύθα και την πατάτα, μαζί με το κύμινo, τον κουρκουμά και το τσίλι **. Σβήνουμε με το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Αλέθουμε καλά τη σούπα όσο είναι ζεστή*** μ’ ένα μπλέντερ χειρός ή στο multi. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα) και το τριμμένο τζίντζερ. Σερβίρουμε με φύλλα φρέσκου κόλιανδρου.
Μικρά μυστικά
*Είναι σημαντικό όλα τα λαχανικά να είναι όμοια κομμένα, για να μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο σωστά και να μη μείνει κάποιο ωμό, ενώ κάποιο άλλο έχει παραβράσει.
**Η τεχνική της προσθήκης των μπαχαρικών στο σωτάρισμα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ινδία, τη βασίλισσα σ’ αυτόν τον τομέα. Με τον τρόπο αυτό, τα μπαχαρικά “αγκαλιάζουν” τα λαχανικά ή το κρέας σε άλλη περίπτωση, κάνοντάς τα πολύ πιο νόστιμα.
Επίσης, με το ζέσταμα απελευθερώνουν τα αρώματά τους, πράγμα που δε συμβαίνει εάν προστεθούν όταν έχει ήδη πάρει βράση το φαγητό. Οι Ινδοί συχνά σωτάρουν τα μπαχαρικά ακόμα και σε χωριστό σκεύος, πριν τα βάλουν στο φαγητό.
*** Αλέθουμε τη σούπα ζεστή για να διεκολύνουμε τη διαδικασία. Όσο είναι ζεστά τα λαχανικά, είναι πιο μαλακά, άρα και πιο πιθανό να γίνουν ομοιόμορφα. Εάν η σούπα είναι κρύα και προσπαθήσουμε να την αλέσουμε, ίσως δημιουργηθούν κομματάκια που δε θα λιώνουν με την ίδια ευκολία.
πηγή:a8inea.com
Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!