Το κουνουπίδι είναι αυτό το ένα φαγητό που δεν έτρωγα με τίποτα όταν ήμουν μικρός. Μεγαλώνοντας φοβόμουν να το μαγειρέψω για να μην μυρίσει το σπίτι, ο απόλυτος μύθος που πλέον ξέρω καλά ότι δεν ισχύει όταν το κουνουπίδι είναι φρέσκο και του προσθέσεις μυρωδικά!
Το κουνουπίδι – που ανήκει στα πιο ισχυρά food trends του 2017 – είναι ιδανικό για να ξεκλέψεις κάθε δίαιτα που δεν περιλαμβάνει υδατάνθρακες. Ο πουρές και η βελουτέ σούπα κουνουπίδι έχουν υφή που θυμίζει πατάτα αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα γεύση! Ταιριάζει τέλεια με λεμόνι και καυτερά (όπως tabasco ή sriracha) αλλά και πιο comfort (όπως παρμεζάνα και τσένταρ).
Εγώ σήμερα φτιάχνω βελουτέ, βελούδινη με νότες καυτερού και λεμονάτου.
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα κυβάκια
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε χοντρές φέτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ περασμένο από τον τρίφτη
- 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
- 1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- Ταμπάσκο, όσο θέλετε
- 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 1 1/2 φλιτζάνια γάλα πλήρες (ή κρέμα γάλακτος αν θέλετε πιο γεμάτη γεύση)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Πέστο λιαστής ντομάτας για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι
- Προσθέτουμε το κουνουπίδι και στη συνέχεια το κρεμμύδι
- Σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να ροδίζουν, περιπου 7 με 8 λεπτά.
- Μειώνουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το σκόρδο
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου τα λαχανικά καραμελώσουν, περίπου για άλλα 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ, το ταμπάσκο, το λεμόνι (ξύσμα και χυμό) και το πιπέρι καγιέν
- Συνεχίζουμε να σοτάρουμε για ακόμα1 λεπτό.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό, αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά.
- Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, κάνουμε τη σούπα πουρέ
- Προσθέτουμε το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος) και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
- Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με πέστο λιαστής ντομάτας.
πηγή:coolartisan.gr
Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!