spot_img

Αφράτη Μπουγάτσα!!!

Μια υπέροχη συνταγή από το Βυζάντιο που έφτασε στις Σέρρες, από τον προσφυγικό πληθυσμό και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα λίγο πριν το 1950 όπου αρχίζει να την γεύεται ο πληθυσμός και να μαθαίνει την ιστορία της.  Για αρκετό καιρό  ταξίδευα στις Σέρρες λόγω φοιτητικών σπουδών του γιού μου και  γνώρισα την πανέμορφη  και φιλόξενη πόλη, τους δοτικούς ανθρώπους της και την υπέροχη και αφράτη μπουγάτσα με την μακράν ιστορία της. Δεν είναι τυχαίο πως τον Ιούνιο του 2008 παρασκευάστηκε στις Σέρρες, η μεγαλύτερη μπουγάτσα του κόσμου, που μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες!!!! Μια εύκολη συνταγή με αφράτη  πλούσια κρέμα.

Υλικά:

8 φύλλα  χειροποίητα ή Βυρητού

11/2 γάλα

200 γρ σιμιγδάλι ψιλό

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 βανίλιες

1 πρέζα αλάτι

2 κσ βούτυρο Θεσσαλίας

άχνη -ζάχαρη

κανέλα

Εκτέλεση:

Σε  μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία  και αφράτη κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Σε ταψάκι στρώνουμε 4 φύλλα βουτυρωμένα κάτω και ρίχνουμε την γέμιση. Από πάνω βάζουμε 4 φύλλα ακόμη βουτυρωμένα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30′-40′ στον αέρα. Όταν το φύλλο είναι χειροποίητο θέλει λίγο περισσότερο χρόνο να ψηθεί. Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα αφού κρυώσει.

Καλή επιτυχία!!!!!

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img