Ασκοξυλάκη Κάλια
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος (Dermatologist – Venereologist)
Αντίθετα με αυτό που πιστεύει ο πολύς κόσμος, ο ήλιος και όχι ο χρόνος, είναι ο κύριος λόγος που το δέρμα μας γερνάει. Υπεύθυνη για το 90% των ορατών αλλαγών στο δέρμα, η φωτογήρανση είναι το αποτέλεσμα της αθροιστικής βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία στη οποία έχουμε εκτεθεί καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Η βλάβη ξεκινά από την πρώτη στιγμή της έκθεσης, αρχίζει όμως να γίνεται ορατή μετά τα 30 ή 40 χρόνια της ζωής μας. Οι αλλαγές που παρατηρούνται είναι ρυτίδες, χαλάρωση, πανάδες, θαμπό ή τραχύ δέρμα, ευρυαγγείες και εφηλίδες. Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος για μελάνωμα και καρκίνο του δέρματος.
Πρόληψη και αντιμετώπιση:
Προκειμένου να μειωθεί η βλαβερή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, η χρήση αντιηλιακού όλο το χρόνο και η ενυδάτωση του δέρματος.
Το φωτογηρασμένο δέρμα προσεγγίζεται θεραπευτικά ποικιλοτρόπως. Οι διάφορες θεραπείες στοχεύουν στην απομάκρυνση των επιδερμιδικών στιβάδων και την ανάπλαση των ιστών.
Κάποιες από τις θεραπείες αυτές που γίνονται από εξειδικευμένους δερματολόγους εξατομικεύοντας πάντα την κάθε περίπτωση είναι: χημικά peelings, υαλουρονικό οξύ, δερμοαπόξεση, fractional laser, Botox, μεσοθεραπεία ή PRP – θεραπεία πού αποσκοπεί στην ανάπλαση των ιστών αξιοποιώντας τα ενεργά αιμοπετάλια του ίδιου του ασθενούς.
Συνδυαστικά η περιποίηση στο σπίτι θα πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένα καλλυντικά που περιέχουν ουσίες όπως η βιταμίνη Α, C ή E και άλλες αντιοξειδωτικές και λευκαντικές ουσίες σε συγκεντρώσεις που θα καθορίσει ο εξειδικευμένος δερματολόγος.
Ας απολαμβάνουμε λοιπόν τον ήλιο με σύνεση ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά όπου η αυξημένη έκθεση στον ήλιο ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.