
Υλικά :
4 πλοκάμια χταπόδι
1 φύλο δάφνης
130 ml κόκκινο κρασί
5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
Λαδόκολα
Αλουμινόχαρτο
Για τη φάβα :
280 γρ ρεβίθια βρασμένα
Χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι
¼ κ.γ κίμινο
30 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για να το στήσιμο του πιάτου :
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
4 ντοματίνια κομμένα στη μέση
20 γρ ελιές ροδέλα
Ξύσμα λεμονιού
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση :
Απλώνουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα σε ένα πάγκο, τοποθετούμε πάνω το χταπόδι με όλα τα υλικά και κλείνουμε καλά, ψήνουμε στον φούρνο στους 180⁰C για 1 ώρα.
Για τη φάβα:
Βάζουμε τα ρεβίθια από το βράδυ στο νερό να μουλιάσουν και την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Μόλις βράσουν καλά τα ρεβίθια τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ με το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το κίμινο, και το χυμό με το ξύσμα λεμονιού.
Για το στήσιμο του πιάτου :
Βάζουμε σαν βάση τη φάβα ρεβιθιών και από πάνω το χταπόδι κομμένο σε φέτες. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τις ελιές, το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τα βάζουμε ομοιόμορφα πάνω από το χταπόδι και τελειώνουμε με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μερίδες 4
Βαθμός δυσκολίας 2
Χρόνος ετοιμασίας 1 ώρα
www.ioanniskoufos.gr