Εμφανίστηκαν οι πρώτες βιολογικές φράουλες στον κήπο μου και έσπευσα να τις μαζέψω για να κάνω πρώτη το γλυκό μου (γιατί πέρυσι ως δια μαγείας εξαφανίζονταν) . Μικρές βέβαια αλλά πολύ νόστιμες και ευωδιαστές και χωρίς πρόσθετα φυτοφαρμάκων. Οπότε για να απολαμβάνουμε όλοι μας την γεύση της φράουλας όλο το χρόνο, μαζεύω ανά 2-3 μέρες τις φράουλες και αρχίζω να δημιουργώ τις συνταγές μου.
ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΦΡΑΟΥΛΑ
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό φράουλες
700 γρ ζάχαρη
1/2 κονιάκ
χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και αφαιρούμε προσεχτικά τα κοτσάνια τους. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με την ζάχαρη , το κονιάκ και τις αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο. Την επομένη τις βράζουμε για 2-3′ (ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός).Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Αφού κρυώσει, σουρώνουμε προσεχτικά τις φράουλες και βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει. Τέλος ξαναβάζουμε τις φράουλες στην κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, κουνάμε την κατσαρόλα, κάνουμε έναν βρασμό για 5′ και αποσύρουμε από την φωτιά. Μαζεύουμε το γλυκό προσεχτικά σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα που έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα και τα γυρνάμε ανάποδα. Όταν κρυώσει τα αποθηκεύουμε και εκτός ψυγείου.
ΥΓ Να μην κάνετε πάνω από 1 κιλό γλυκό φράουλες κάθε φορά, για να μπορείτε να ελέγχετε το βρασμό τους και τυχόν ατυχήματος σας βγει μαρμελάδα.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ
Αγαπημένη και τέλεια μαρμελάδα μικρών και μεγάλων για να την απολαύσεις ως πρωινό, να στολίσεις το Τσιζκέϊκ, την πάστα φλώρα ή προσθέτοντας στο γιαούρτι σας .Ακόμη και να την προσφέρεις!!!!!
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό φράουλες
500 γρ μέλι
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με όλα τα υλικά (εκτός τον χυμό λεμονιού) . Τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-30′ περίπου ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας κολλήσει η μαρμελάδα . Όταν χρειαστεί ξαφρίζουμε. Τις πολτοποιούμε ελαφρώς με το ραβδο-μπλέντερ , προσθέτουμε στο τέλος τον χυμό λεμονιού, κάνουμε έναν βρασμό ακόμη για 5′ και αποσύρουμε από την φωτιά. Την μαζεύουμε ζεστή σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα και τα γυρνάμε ανάποδα. Όταν κρυώσουν τα βάζα τα αποθηκεύουμε και εκτός ψυγείου.
ΥΓ Η φράουλα είναι από τα φρούτα που δεν περιέχει πηκτίνη, οπότε ο χυμός λεμονιού είναι απαραίτητος.
ΛΙΚΕΡ ΦΡΑΟΥΛΑ
Όσο εκτελώ την συνταγή του γλυκού, ή της μαρμελάδας, παρασκευάζεται συνάμα και το λικέρ μου .Πώς? Συλλέγω λίγο σιρόπι από το γλυκό και λίγο από την μαρμελάδα και συμπληρώνω ίση ποσότητα αλκοόλ.
ΥΛΙΚΑ:
1 ποτήρι σιρόπι φράουλας
1 ποτήρι κονιάκ λευκό ή ρακή ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε τα δυο υλικά μαζί (κρύο σιρόπι) και το τοποθετούμε σε μία καράφα. Το ποτό μας είναι έτοιμο και ευωδιαστό.!!!!!!
Καλή επιτυχία σε όποια συνταγή επιλέξετε να κάνετε!!!!!