spot_img

Η παράδοση το Μ.Σάββατο θέλει μαγειρίτσα.

Το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση, τα έθιμα θέλουν μαγειρίτσα. Και, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, η παράδοση είναι βγαλμένη με σοφία.

Η Ανάσταση, διατροφικά, σημαίνει τη λήξη της νηστείας. Πολλοί άνθρωποι νηστεύουν και τις πενήντα ημέρες (Σαρακοστή και Μεγάλη Εβδομάδα), ενώ κάποιοι νηστεύουν μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα ή κάποιες ημέρες από αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, η μαγειρίτσα είναι το πρώτο αρτύσιμο γεύμα που κάνουμε μετά από τη νηστεία.

Υλικά

  • 1 συκωταριά αρνίσια γύρω στο 1 κιλό καθαρισμένη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλα μαρούλια καθαρισμένα, ψιλοκομμένα για σαλάτα
  • 1 μεγάλο ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια)
  • ½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ (ή νυχάκι)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το αβγολέμονο

  • 2-3 αβγά, χωριστά κρόκους από ασπράδια
  • χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Σε άφθονο νερό βράζουμε τη συκωταριά για 3 λεπτά μέχρι το χρώμα της να γίνει σταχτί και στη συνέχεια την κόβουμε σε μικρά κομματάκια

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα  σοτάρουμε τη συκωταριά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.  Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μαρούλια και τα αφήνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε τον μισό άνηθο και προσθέτουμε 1½-2 λίτρα νερό περίπου, μέχρι το νερό να φτάσει στη μέση της κατσαρόλας, ώστε να μείνει άφθονο ζουμί στο τέλος για τη σούπα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύει  για 30-40 λεπτά, μέχρι η συκωταριά να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για άλλα 10-12 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο άνηθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Για το αβγολέμονο:

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αβγών και προσθέτουμε αργά το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα. Σε ένα άλλο, καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Την προσθέτουμε σε δόσεις στους κρόκους, ανακατεύοντας απαλά και με μεγάλες κινήσεις για να μη χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.

Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε πολύ αργά και σταδιακά καυτό ζουμί από τη μαγειρίτσα, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα. Μόλις ρίξουμε  περίπου τρεις κουτάλες και το αβγολέμονο ζεσταθεί καλά, το αδειάζουμε όλο στη μαγειρίτσα.

Καλή Ανάσταση!!!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV