Παραδοσιακό γλυκό κεράσματος πολλών χρόνων που πάντα υπήρχε στα σπίτια των γιαγιάδων μας, των γονιών μας και συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα την παράδοση του γλυκού να το φτιάχνει και η νέα γενιά. Μπήκε ο Μάης και η συκιά του κήπου μου καρποφόρησε .Οπότε φορώ τα γάντια μου ,γιατί η επαφή με το γάλα της συκιάς δημιουργεί έντονη φαγούρα και αρχίζω να μαζεύω, να καθαρίζω τα σύκα για να κάνω αυτή την υπέροχη συνταγή.
Υλικά:
50 σύκα μέτρια
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Χυμός ενός λεμονιού
2 βανίλιες
αμύγδαλα ασπρισμένα
Εκτέλεση:
Η προετοιμασία είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά αξίζει το κόπο γιατί το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρέστε τον ομφαλό των σύκων και σχηματείστε μια μυτούλα στο κοτσανάκι. Με ένα καρφί τρυπήστε τα από τον ομφαλό μέχρι το κοτσάνι, για να ρουφήξει το σύκο μπόλικο σιρόπι. Αφού τα καθαρίσετε και τα τρυπήσετε, βάλτε τα σε κατσαρόλα βαθιά και σκεπάστε τα με νερό και ένα πιάτο από πάνω.. Αφήστε τα να βράσουν για 7΄’ και μετά σουρώστε τα στο τρυπητό και ξεπλένετε. Αυτό το κάνουμε 3 φορές.
Αφού κρυώσουν τα παίρνουμε ένα- ένα και τα στύβουμε με το χέρι μας (Η εικόνα του σύκου χαλάει, μένει σουφρωμένο, μην το φοβηθείτε μόλις πιεί το σιρόπι φουσκώνει) και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα για να απορροφηθεί και η περιττή υγρασία .Στη συνέχεια ρίξτε την ζάχαρη στην κατσαρόλα, τα τρία ποτήρια νερό και τον χυμό λεμονιού, και βράστε τα μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέστε τα σύκα εφόσον έχετε μέσα το αμύγδαλο, σβήστε το μάτι και αφήστε τα μέσα στην κατσαρόλα όλο το βράδυ για να ρουφήξουν το σιρόπι.
Την επόμενη μέρα βάλτε το γλυκό να βράσει πάλι μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό δέσιμο του γλυκού. Αρωματίστε με τη βανίλια . Αποσύρετε από την φωτιά και τα αφήνετε μέσα στο σιρόπι να κρυώσουν πολύ καλά, πριν τα αποθηκεύσετε σε αποστειρωμένα, στεγνά βάζα. Το σιρόπι πρέπει να τα καλύπτει εντελώς.
Καλά κεράσματα!!!!!!!