Μεγάλη Εβδομάδα και οι πασχαλινές συνταγές έχουν την τιμητική τους, προπάντων τα τσουρέκια. Γιατί όμως κάνουμε τσουρέκι? Η ιστορία μας για το Πασχαλινό τσουρέκι ή αλλιώς κουλούρα της Λαμπρής, λέει ότι είναι ένα από τα εορταστικά ψωμιά της Ελληνικής παράδοσης. Το όνομά του προέρχεται από την Τουρκική λέξη ” corek ” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά .Οι Έλληνες υιοθέτησαν το όνομα κατά τη περίοδο της τουρκοκρατίας, οπότε άρχισαν να το φτιάχνουν με αυγά, βούτυρο και γάλα. Το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Οπότε με μεγάλη ταπεινότητα και αρκετή υπομονή όλες οι νοικοκυρές της Ελλάδος τιμούν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και την Μεγάλη Εβδομάδα κάνουν τα τσουρέκια και τα κουλουράκια τους.
Συνταγή για 3 μεγάλα τσουρέκια
Υλικά:
5 αβγά
1 1/2 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
500 γρ. ζάχαρη
χυμός από μισό πορτοκάλι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
350 ml γάλα χλιαρό
65 γρ. βούτυρο (Θεσσαλίας)
75 ml ηλιέλαιο
75 γρ. μαγιά φρέσκια
2 βανίλιες
1 1/2 κ. γλ. μαχλέπι
1 κ. γλ. κακουλέ
μία πρέζα ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
μισό ποτήρι νερό χλιαρό (30 – 35 βαθμούς κελσίου)
1 αβγό και 2 κ. σ. γάλα για την επάλειψη
προαιρετικά:
φιλέ αμυγδάλου
σουσάμι, κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Προεργασία. Βγάλτε τα αβγά από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κάντε το ίδιο και με την μαγιά .Ζυγίστε το αλεύρι και κοσκινίστε το.
Προζύμι. Σε ένα μπολ τρίβουμε τους κύβους της μαγιάς. Προσθέτουμε μισό ποτήρι χλιαρό νερό ,(30 – 35 βαθμούς κελσίου)και ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά αλεύρι από αυτό που έχουμε ήδη προετοιμάσει για όλη τη συνταγή. Ανακατεύουμε να γίνει ένας λείος χυλός . Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να διπλασιαστεί στον όγκο του.
Ζύμωμα. Ρίξτε τα αβγά σε ένα μπολ και χτυπήστε τα. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε . Προσθέστε τα αρώματα, μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ανακατέψτε καλά. Ελέγξτε αν είναι έτοιμο το προζύμι. Αν έχει γίνει τότε ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το προζύμι και το μείγμα. Ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν. Σιγά σιγά παίρνουμε και αλεύρι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το ηλιέλαιο. Υπολογίστε ότι τα δύο μαζί είναι μισή κούπα. Προσοχή , να είναι χλιαρό . Το ρίχνουμε γύρω γύρω από το ζυμάρι, στο αυλάκι που σχηματίζεται μεταξύ ζυμαριού και λεκάνης. Με τα δάχτυλά μας διπλώνουμε το ζυμάρι από έξω προς το κέντρο. Καθώς διπλώνουμε το ζυμάρι παίρνουμε και μικρές ποσότητες από το μείγμα βούτυρο – ηλιέλαιο.
Φούσκωμα. Σφραγίζουμε καλά τη λεκάνη με μεμβράνη, και σκεπάζουμε με κουβέρτα. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Υπολογίστε ότι θα χρειαστούν από μιάμιση έως τρεις ώρες (ίσως και περισσότερο) για το φούσκωμα της ζύμης.
Πλάσιμο. Εφόσον η ζύμη έχει φουσκώσει πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήματα και σχέδια της αρεσκείας μας. Καθένα που πλέκουμε το τοποθετούμε σε ταψί φούρνου που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα. Αλείφουμε με τον κρόκο και το γάλα, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο ή το σουσάμι και ψήνουμε για 30-40′ στους 180 βαθμούς.
Συνταγή για κουλουράκια:
Υλικά
1.250 γρ. αλεύρι
500 γρ. βούτυρο (Θεσσαλίας)
500 γρ. άχνη ζάχαρη
5 αυγά
125 γρ. γάλα
3 βανίλιες
1 μπέικιν πάουντερ
1 αμμωνία
ξύσμα πορτοκαλιού
Επάλειψη
2 κρόκους
5 κ.σ γάλα
Εκτέλεση:
Για τα αφράτα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει κρέμα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και το γάλα χλιαρό που μέσα σε αυτό έχουμε διαλύσει την αμμωνία. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και αφού μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, την αφήνουμε 30′ να ξεκουραστεί και στη συνέχεια αρχίζουμε και πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε.
Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαμαρίνες με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το αυγό. Τέλος στολίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε τα κουλουράκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 25΄ περίπου μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να σταθούν αφού ψηθούν για 5 λεπτά και έπειτα τα βάζουμε σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά . Διατηρήστε τα κουλουράκια σε αεροστεγές κουτί για να παραμείνουν τραγανά.
Καλή επιτυχία σε ότι και αν επιλέξετε να κάνετε !!!