Η Ανατολή φημίζετε για τα διάσημα σιροπιαστά γλυκά της. Ένα από αυτά είναι και το πολίτικο παραδοσιακό γλυκό με σιμιγδάλι ,φτιαγμένο σε μικρές βουτυρένιες μπουκιές με ολόκληρο αμύγδαλο .Σιροπιασμένο και αφράτο με έντονη γεύση το σεκέρ παρέ που σημαίνει ” κομμάτια ζάχαρης” στέκετε επάξια στο τραπέζι για να συνοδεύσει τον απογευματινό καφέ σας και να το προσφέρεις δώρο σε κουτί πολυτελείας ( γιατί μόνο έτσι του αξίζει ) σε μια οικογενειακή επίσκεψη. Φτιάξτε τα και ταξιδέψτε……νοσταλγήστε με την γεύση τους τα όμορφα μέρη της Ανατολής!!!!!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:
130γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
70 γρ άχνη ζάχαρη
2 βανίλιες
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 μπέικιν
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
λίγο αλάτι
αμύγδαλα ολόκληρα
ΣΙΡΟΠΙ:
500 γρ ζάχαρη
300 γρ νερό
χυμό από ένα πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη, τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό για 5-7 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ 2-3 κ.σ. από το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 20 κομμάτια και πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Μεταφέρουμε τα κομμάτια από τη ζύμη σε δυο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και βάζουμε 1 αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού πιέζοντας ελάχιστα για να δημιουργήσουμε ένα βαθούλωμα.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Για το σιρόπι:
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό από το πορτοκάλι, και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις πάρει μία βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και περιχύνουμε αμέσως τα καυτά σεκέρ παρέ. Αφήνουμε 2-3 ώρες να απορροφήσουν το σιρόπι και σερβίρουμε.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!