
Πως θα βάψουμε ωραία τα κόκκινα αβγά μας χωρίς να μας σπάσουν; Πως θα πετύχουμε ωραίο χρώμα και ωραίο βράσιμο χωρίς να είναι μελάτα αλλά όχι και πολύ σφιχτά; Μερικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε θα βράσετε ωραιότατα αβγά χωρίς να σας σπάσουν βαμμένα υπέροχα σε όποιο χρώμα θέλετε.
- Μην βάψετε πολύ φρέσκα αβγά. Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά, γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό. Αγοράστε αβγά μιας -δύο ημερών. Προτιμήστε αβγά μεσαίου μεγέθους, χρώματος μπεζ.
- Αφήστε τα αβγά να βράσουν σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και ο κρόκος χωρίς το πράσινο «στεφάνι». Τα αβγά βράζουν ήρεμα και μειώνεται η πιθανότητα σπασίματος.
- Πρέπει να έχετε τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου βγάζοντάς τα τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το βράσιμο από το ψυγείο, ιδανικά από την προηγούμενη νύχτα.
- Πλύνετε καλά τα αβγά με ξύδι και νερό
- Στρώστε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι ή βιτέξ στη κατσαρόλα -με πλατύ πάτο- που θα βράσετε τα αβγά. Το πανάκι ή το βιτέξ θα απορροφήσουν τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.
- Βάλτε μια μόνο στρώση αβγά πάνω από το πανάκι ή το βιτέξ , να προσέξετε να μην ακουμπά το ένα αβγό το
- Βάλτε τα αβγά στη κατσαρόλα, σκεπάστε τη με το καπάκι της, βάλτε αμέσως τη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και να την αφήσετε μέχρι να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού (δηλαδή μέχρι να φανούν οι πρώτες “φουσκάλες” βρασμού) γιατί αλλιώς θα χτυπιούνται τα αβγά.
- Αφήνετε τα αβγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 11-12 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 13-14 λεπτά αν είναι μεγάλου μεγέθους.
Μόλις περάσει ο χρόνος βγάζετε προσεκτικά τα αυγά από το ζεστό νερό και τα βάζετε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Μετά τα τοποθετείτε πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς και να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Κανόνες για τη βαφή
- Ρίξτε ξίδι κι αλάτι στο νερό που θα βράσετε τα αβγά, διότι ακόμη κι αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.
- Πριν τα βάψετε, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα με τη βαφή με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσετε πολλά κενά ανάμεσά τους, φροντίζοντας να τα καλύψετε πλήρως με νερό.{ Δείτε τις οδηγίες της συσκευασίας βαφής αβγών).
- Αφαιρέστε τα αβγά που έχουν ραγίσει και ακολουθείστε πιστά και κατά γράμμα τις οδηγίες βαφής που έχετε επιλέξει.
- Όταν βγάλετε τα κόκκινα πλέον αβγά από τη βαφή, (αφαιρέστε τα με μια κουτάλα τρυπητή, αφού έχετε φορέσει γάντια μιας χρήσης) ακουμπήστε τα σε αρκετά στρώματα χαρτιού κουζίνας και κυλίστε τα να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα. Αν τα αφήσετε ακίνητα να στεγνώσουν, θα κάνουν μια αποχρωματισμένη κηλίδα στο μέρος που ακουμπάνε στο χαρτί.
- Μετακινήστε τα σε καθαρό στρώμα χαρτιού κουζίνας και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως. Γυαλίστε τα με τα έτοιμα γυαλιστικά ή καλύτερα με ελαιόλαδο.
Αν στη κατσαρόλα που χρησιμοποιήσατε για τη βαφή έχει μείνει χρώμα, μπορείτε να το αφαιρέσετε τρίβοντας με άσπρο ξίδι και σόδα μαγειρικής.
Καλό Πάσχα!!
