Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο. Αξίζει να το δεις με άλλο μάτι την επόμενη φορά που θα το συναντήσεις στα ράφια του μανάβικου.
Το σέλερι ή αμερικανικό σέλινο είναι ένα τραγανό διετές φυτό που καλλιεργείται εδώ και αιώνες σε διάφορες μορφές. Αν και αρχικά καλλιεργήθηκε για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, έχει σημειώσει μεγάλο άλμα από τότε και μπήκε στην καθημερινή διατροφή των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.
Τα θρεπτικά συστατικά του
Είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό των οστών αλλά και την διατήρηση της υγείας τους.
Είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες, καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών για όσους προσέχουν το βάρος τους.
Το σέλερι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (95.4%) και πολύ λίγες θερμίδες (6 θερμίδες ο κάθε βλαστός), ενώ οι φυτικές ίνες μαζί με το νερό, μας χορταίνουν, μειώνοντας ταυτόχρονα και την όρεξη.
Τέλος, είναι πολύ θρεπτικό, αφού εκτός από το απαραίτητο νερό, περιέχει φολικό οξύ, βιταμίνες A, C και K και είναι και φυσικό φάρμακο για τις καούρες του στομάχου.
Το σέλερι στη δίαιτα
-Το σέλερι είναι γνωστό για τις διαιτητικές ιδιότητές του.
-Οι σπόροι του σέλερι χρησιμοποιούνται στη βοτανολογία για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και των ρευματισμών.
-Χρησιμοποιήστε τριμμένο ωμό σέλερι ανακατεμένο με λιναρόσπορο σαν πολτό για πρησμένους αδένες.
-Καταναλώνετε σπόρους σέλερι σαν αντιοξειδωτικό.
-Πίνετε χυμό σέλερι, αφού προσθέσετε λίγο μέλι για να τον γλυκάνετε, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πίνετε τον χυμό του σέλερι πριν από τα γεύματα, καθώς θα σας βοηθήσει στη μείωση της όρεξης. Ο χυμός του σέλερι συστήνεται, επίσης, γιατί διευκολύνει την πέψη. Γι αυτήν του την ιδιότητα θα πρέπει να καταναλώνεται μετά τα γεύματα.
-Η ρίζα του σέλερι θεωρείται ότι είναι αφροδισιακό.
Elmagazino.gr